Vesti > Region

Rizikuje li PLENKOVIĆ da ga u Briselu formalno proglase ZAŠTITNIKOM KORUPCIJE? Evo šta kaže HRVATSKA TUŽITELJKA

Tamara Laptoš, hrvatska tužiteljka u sedištu EPPO-a u Luksemburgu, odgovorila mu je u subotu u intervjuu Jutarnjem listu

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

04/03/2024 > 13:50

podeli vest:

Rizikuje li PLENKOVIĆ da ga u Briselu formalno proglase ZAŠTITNIKOM KORUPCIJE? Evo šta kaže HRVATSKA TUŽITELJKA
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ nr


Hrvatski premijer Andrej Plenković već sedmicama koristi svaku priliku da kaže javnosti da hrvatska ispostava Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) izlazi iz okvira svojih nadležnosti kad istražuje i onaj krak finansijskih malverzacija bivšeg rukovodstva zagrebačkog Geodetskog fakulteta koji vodi u Ministarstvo kulture i medija, odnosno u najbliže saradničko okruženje ministarke Nine Obuljen Koržinek.

Reč je, kako piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti, o poslepotresnom 3D snimanju oštećenja na zgradama u Zagrebu, poslu koji je, prema otkrićima portala Telegram i drugih medija, ili višestruko preplaćivan ili su delimično naplaćivane fiktivne usluge. 

Plenković, navodi se, uporno tvrdi da taj posao nije plaćen evropskim nego novcem iz hrvatskog budžeta, a EPPO je ovlašten da se bavi slučajevima u kojima je oštećen budžet Evropske unije.

Tamara Laptoš, hrvatska tužiteljka u sedištu EPPO-a u Luksemburgu, odgovorila mu je u subotu u intervjuu Jutarnjem listu: „O činjenicama iz konkretnog predmeta uistinu ne mogu i ne želim govoriti. Ono što mogu reći da je EPPO apsolutno nadležan za postupanje u tom predmetu. (…) EPPO je nadležan za sva krivična dela koja utiču na finansijske interese EU, dakle kada je šteta za interese Unije nastupila ili je mogla nastupiti, ali i za neodvojivo povezana krivična dela s tim krivičnim delima".

Dakle, navela je Laptoš, ako se radi o istovetnim činjeničnim stanjima ili onima koja su u bitnome jednaka krivičnom delu na štetu finansijskih interesa EU, jer su povezana, vremenski, prostorno, dokazima ili nekim drugim okolnostima.

- Osim toga, Uredba određuje da kada EPPO pokrene istragu i o tome izvesti nadležno nacionalno telo, to telo, kako to određuje Uredba, neće izvršavati svoju nadležnost u pogledu istog kažnjivog postupanja. U konkretnom slučaju izvestili smo DORH - navela je Laptoš, podseća portal.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ZVONIMIR KUHTIĆ/ bg

 

Plenković, dakle, već sedmicama obmanjuje javnost u vezi s nadležnošću EPPO-a, i nikom ništa. I ne samo da obmanjuje nego i aktivno ometa istražne radnje evropskih tužilaca i istražitelja u Ministarstvu kulture i medija, em govoreći da se bave nečim čime se ne bi smeli baviti, što implicira da su se politički urotili protiv aktualne vlasti, em podsećajući hrvatske tužitelje zaposlene u EPPO-u da svoje evropske plaće mogu zahvaliti njemu, Plenkoviću, jer je on dao saglasnost za uvođenje EPPO-a u domaći pravosudni sistem, a zahvalnost se ne pokazuje čačkanjem po rabotama premijerovih najpouzdanijih saradnica i saradnika.

To što mu je toliko stalo da se na silu ospori nadležnost EPPO-a, odnosno da se nadležnim proglasi Državno tužilaštvo, govori dovoljno o političkoj nezavisnosti DORH-a i o Plenkovićevom razumevanju vladavine prava.

Umesto da mu, ističu, jedino važno bude razotkrivanje korupcije i lopovluka, kao i procesuiranje odgovornih, hrvatski premijer nedeljama, bez ikakvih argumenata, zastrašuje evropske tužioce i ozloglašava EPPO kao neprijateljsku organizaciju, a donekle i tretira evropske tužilaca kao uljeze.

Laptoš je, naime, u intervjuu kazala da Poreska uprava protivzakonito uskraćuje EPPO-u direktni pristup svojim bazama podataka i da za to ne daje nikakvo objašnjenje, što ne bi bilo moguće mimo premijerovog naloga. 

Plenković se svesno izlaže riziku da ga u Briselu i formalno proglase zaštitnikom korupcije i zatirateljem pravne države, ali ne čini to iz obesti nego zbog toga što zna da može izgubiti puno više od evropske pozlate, piše portal Novosti.
 

Ostavite komentar