Vesti > Region

Ivona Talevska o ubistvu Vanje:Policija je zakazala u PREVENTIVI, jer su znali ko su ovi ljudi, šta su radili DECENIJAMA

Otkriveni su novi, zapanjujući detalji u vezi sa zločinom koji se dogodio u Severnoj Makedoniji

Izvor: K1info

07/12/2023 > 12:01

podeli vest:

Ivona Talevska o ubistvu Vanje:Policija je zakazala u PREVENTIVI, jer su znali ko su ovi ljudi, šta su radili DECENIJAMA
Foto: MUP Severne Makedonije/društvene mreže


Policijska istraga je proširila svoje saznanje, a obdukcija tela četrnaestogodišnje Vanje Gorčevski pružila je dodatne informacije ovog  monstruoznog slučaja. Pitanje koje se danima postavlja je: ko stoji iza Ljupča Pavelskog, i ko su bili saučesnici u ovoj tragediji? Takođe, dodatni iznenađujući podatak u ovoj priči je i pojava advokata Ljupča Pavelskog na saslušanju.

Zašto je advokat involviran u ovu situaciju i kakvu ulogu ima u celom procesu?

U emisiji "Uranak" na televiziji K1, nove informacije o tragičnom događaju koji je potresao region, saznajemo od Ivone Talevske, predsednica Asocijacije novinara iz Makedonije.

Foto: K1/Printscreen

 

-  Sinoć je Vasko Stojkov, jedan od vozača Palčenskog, priveden u policijsku stanicu radi saslušanja, a danas će tužilaštvo odlučiti o njegovom pritvoru. Drugi privedeni, Stefan Dimevski iz Strumice, koji je vozio Palča od Beograda do Turske, izjavio je da ga je Palčo iskoristio i da nije bio svestan da je učinio zlodela. Navodi da je saznao o optužbama tek 3. decembra kada su tužilaštvo i policija izašli u javnost sa imenima počinioca i njihovim mestom boravka. Dimevskom preti kazna od jedne do 10 godina zatvora zbog vožnje Palča od Beograda do Turske. Ovo su poslednji podaci iz istrage - kaže Ivona.

U medijima se pojavio i snimak automobila, koji je napravljen u vreme kada se dogodila otmica, ali i kasnije kada je zapaljen

- Medijski izveštaj sadrži prvi snimak koji je objavljen, a na njemu je prikazan Citroen, navodno korišćen u kidnapovanju Vanje, kako putuje prema selu Brazda. Na snimku od 27. novembra u 7:55, može se videti vozač i suvozač sa crnim kapama, dok na zadnjem sedištu stoji bela masa slična vreći, što je pretpostavljeni trenutak kada je Vanja kidnapovana. Ova ulica, označena kao br. 1, povezana je sa selom Brazda, gde je kasnije pronađeno Vanjino telo i gde je zapaljen pomenuti automobil. U sledećem kadru, datiranom 9:31, prikazano je zapaljeno vozilo, a iza njega se vidi i drugi automobil, Reno Kangoo, koji je korišćen od strane ostalih učesnika u ovom monstruoznom događaju - dodala je.

Foto: Kanal 5 printscreen/Facebook printscreen

 

 Ljupčo Palevski Palčo, trenutno se nalazi u zatvoru u Turskoj, a  Ivona smatra da će se ekstradicija izvršiti u zakonskom roku

- Ekstradicija Ljupča Palevskog, Makedoniji ima minimalni rok od tri meseca. Makedonske vlasti su obavestile turske vlasti da je dokumentacija spremna i da će biti poslata u Ankaru nakon što bude prevedena na turski jezik. Postupak ekstradicije prolazi kroz dve faze. Prvo, sud za teška krivična dela treba da donese odluku o ekstradiciji, a zatim postupak prelazi na ministarski savet. Kada ministarski savet donese odluku, samo ministar pravde ima diskreciono pravo da odluči o izručenju ili odbijanju istog. Palčo ima mogućnost da se izjasni da je gonjen u Makedoniji ne samo zbog ubistva, već i da je politički neistomišljenik sa vladajućom političkom partijom. To bi mu pružilo mogućnost da izbegne ekstradiciju Makedoniji. Međutim, istorija dosadašnjih slučajeva između Makedonije i Turske pokazuje da do sada nijednom nije odbijena ekstradacija traženih osoba. Svi slučajevi su se rešavali u okviru zakonskih rokova.

Sinoć je u Makedoniji priveden i advokat Vasko Stojkov, koji je Palča prevezao do Beograda

- Pre dva dana, nakon povratka iz Beograda istakao je da nije bio upućen u zlodela koje je počinio Palčo i da mu je samo rekao da mora u Beograd na zakazan pregled, ali da nema automobil. Zbog dugogodišnjeg prijateljstva i činjenice da je Palčo njegov advokat, pristao je da ga odveze do Beograda. Sinoć je pozvan u policijsku stanicu, a danas će tužilaštvo doneti odluku o mogućem zadržavanju - ističe Ivona.
 Iako je policija u saopštenju izjavila da su osumnjičeni rekli da je u slučaj otmice umešan i otac ubijene Vanje, Ivona kaže da ne treba unapred osuđivati, dok se ne vidi u kom pravcu će ići čitav proces.

- Što se tiče izjave da je otac umešan u otmicu ćerke, važno je naglasiti da moramo biti oprezni i sačekati tok procesa kako bismo stekli potpunu sliku situacije. Optuživati roditelja da je predao svoju ćerku otmičarima predstavlja ozbiljne tvrdnje, te je nužno strpljivo pratiti razvoj događaja tokom procesa. Svim osumnjičenima je produžen pritvor na 30 dana, a tek nakon isteka tog perioda moći ćemo bolje proceniti dalji tok događaja. Što se tiče drugih informacija, njihovo širenje ne doprinosi smirivanju situacije i povratku normalnom životugrađana. Ovaj događaj je izazvao veliki strah među ljudima, posebno kod dece koja sada osećaju nesigurnost i strah tokom odlaska u školu, dok odrasli postaju oprezniji u svakodnevnim aktivnostima - dodaje.

Treba naglasiti da je osumnjičeni Palčo poznat kao osoba koja je imala podršku policijskog podzemlja u Makedoniji i da je izgradio političku karijeru na takvim osnovama, uključujući i poslovne poduhvate. Dodatno, naglašava se da je Palčo godinama bio upleten u nezakonite aktivnosti, koristeći dosijee koje mu je policija dala kako bi reketirao, ucenjivao, iznuđivao i zastrašivao ljude. Postavlja se pitanje zašto nije bilo reakcije ili hapšenja na osnovu brojnih prijava protiv njega, što bi možda sprečilo da dođe do ovakvog zločina. Situacija ukazuje na potrebu za ozbiljnim razmatranjem sistema i postupanja nadležnih organa kako bi se spriečili slični zločini u budućnosti - kaže Ivona i dodaje da su osumnjičeni u aprilu ove godine bili privođeni zbog nelegalnog posedovanja oružja: 

-  Policija je zakazala u preventivi, jer su znali ko su ovi ljudi, šta su radili decenijama i nisu ništa uradili da ih zaustave. Naprotiv, ohrabrivali su ih, podržali da produže dalje, jer su imali uticaj i u javnom životu preko nekih medija. 

 

Ivona ističe da se pojavila i stranica koja podržava Palevskog uz obrazloženje da mu je čitav ova zločin podmetnut.

- Postoji grupa pojedinaca koji prihvataju teorije zavere tvrdeći da im je sve podmetnuto. Oni odbijaju da se suoči s realnošću i umesto toga preferiraju brutalnu verziju stvarnosti. Trenutna situacija je ozbiljno narušena, a osećaj sigurnosti je opao kod svih. Na primeru ministra prosvete, kada se u Srbiji dogodio zločin u Ribnikaru,  on je podneo ostavku i odlučio da napustiti politiku kao odgovor na datu situaciju. Nasuprot tome, u Makedoniji niko još uvek nije preuzeo odgovornost za nedela koja su se dogodila. Odsustvo preuzimanja odgovornosti, bilo moralne ili kroz ponudu ostavke, samo podstiče kriminalne grupe da ojačaju, izvrše još veća zlodela, i šire strah među građanima - dodaje Ivona, koja naglašava da nema iformaciju da je sekta u pitanju: 

Foto: MUP Severne Makedonije

 

- Nemam dostupne informacije u vezi s tvrdnjama o fašističkim simbolima i sektaškom pripadanju u vezi sa strankom "Desna". Ono što mogu potvrditi jeste da se situacija oko Palča tretira kao pitanje od interesa za bezbednost. Nisam u mogućnosti da komentarišem teorije koje nisam ovlašćena da delim, a smatram da bi jasnije informacije od strane policije i istražnih organa doprinele zbunjenosti javnosti. Razumem da nedostatak potpunih informacija stvara prostor za različite interpretacije, uključujući teorije zavere i povezivanje s sektom. Važno je naglasiti da će turske vlasti, prilikom odlučivanja o ekstradiciji i upotrebnim vrednostima, uzeti u obzir sve relevantne bezbednosne aspekte. Palčo, s dosijeom i prisluškivanim razgovorima iz vremena državnog udara 2015/2016, predstavlja bezbednosni interes koji će svaka služba koristiti u skladu sa svojim prioritetima - kaže Ivona, koja veruje da takve informacije neće narušiti dosadašnje bilateralne odnose između Makedonije i Turske. 

- Ministri pravde, policije i tužilaštva bi trebalo da budu zabrinuti zbog neuspeha preventivnih mera bezbednosnih službi u ovom slučaju. Ipak, važno je napomenuti da Makedonija i Turska imaju izuzetno dobre bilateralne odnose od vremena osamostaljenja. Lično smatram da će Palčo, biti ekstradiran u zakonskom roku. Ono što ostaje nejasno jeste na koji način će turske vlasti koristiti njegovo prisustvo tokom ovog perioda - dodaje Ivona.


- Ništa ta peticija ne može da promeni, jer smrtna kazna ne postoji nigde u Evropskoj uniji. U prošlosti je to bila praksa, ali sada više nije. U subotu će održati protesti i biće  interesantno da se vidi koliko će ljudi podržati te proteste i koje će poruke biti poslate, kao i ko će se sve tamo pojaviti, jer je atmosfera toksična i nebezbedna - zaključila je Ivona Talevska u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar