Vesti > Region

Ovo je Palčov BOGAT KRIMINALNI DOSIJE: Kako je NEPRIMETNO IŠETAO iz NAJSIGURNIJEG GRADA U EVROPI?

U vreme ubistva Skoplje je bilo najzaštićeniji grad u Evropi jer se održavao sastanak OEBS-a

Izvor: K1info

Autor: Katarina Milanović

06/12/2023 > 12:31

podeli vest:

Ovo je Palčov BOGAT KRIMINALNI DOSIJE: Kako je NEPRIMETNO IŠETAO iz NAJSIGURNIJEG GRADA U EVROPI?
Foto: k1info/Kanal 5 printscreen/Tanjug/AP


Sinoć je u Turskoj uhapšen Ljupčo Palevski Palčo, glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske u Severnoj Makedoniji, a već par dana ceo region "bruji" o njegovom burnom životu.

U emisiji "Kec na jedanaest" makedonska novinarka Miroslava Simanovska otkrila je detalje njegovog bogatog krivičnog dosijea, koji datira od 90-ih. To dokazuju sudske presude, ali, kaže ona, postoji i veliki broj krivičnih i prekršajnih prijava koje nisu rešene.

- Na primer jedna od presuda, Palevski je osuđen za iznudu jer je uzeo pare od jednog čoveka za prodaju stana, a prodao ga drugom i te pare nije vratio. To se desilo 1998. godine i dobio je samo uslovnu kaznu. 2019. godine podnesena je krivična prijava za neovlašćeno prisluškivanje, iste godine za omalovažavanje policijskog službenika, 2020. krivična za nedozvoljeno držanje oružja, 2005. godine "zakitio" se krivičnom prijavom za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje isprava... - nabrajala je ona. 
 

Ona je dodala da je njegova politička partija poznata po radikalizmu i ekstremnom desničarskom pravcu.

Gost Boška Jakovljevića je i bivši pripadnik službe Državne bezbednosti, Božo Spasić koji smatra da je posebno interesantno to što je ovaj slučaj izazvao veliku pažnju u našoj javnosti i smatra da je to jer smo imali veoma teška iskustva ove godine, poput Ribnikara i Mladenovca. 

- Ta ubistva su nas učinila veoma neotpornim, nismo više imuni kao ranije. To su ubistva koja nismo mogli ni da zamislimo - da je neko oteo dete da bi uzeo 35.000 evra koliko je majka dobila od prodaje stana, da je otac osumnjičen... Učesnici su pripadnici parapolitičke, terotističke grupacije u Makedoniji, krajnje desničarska organizacija koja je spremna za izazivanje incidenata i plašenja stanovnika, time se bavila, a naša javnost to ne zna. Jedan od njih objavio je sliku na FB gde drži mačetu u ruci i nosi majcu sa ekstremističkim simbolima. To niko nije primetio u Makedoniji i to zameram. Ceo ovaj slučaj poprimio je političku dimenziju, svađe između različitih partija, narod se "pumpa" protiv policije koja je brzo pohapsila sve učesnike. Ima puno nelogičnosti - rekao je on i dodao da kad nekog otmeš nećeš da ga ubiješ, nego ćeš da tražiš novac.

Foto: K1info

 

On je postavio pitanje zašto policija to nije rešavala prvih sedam dana.

- To je još jedna nelogičnost. Takođe, zanimljivo je da je u vreme ubistva Skoplje bilo najzaštićeniji grad u Evropi jer se održavao sastanak OEBS-a. 126 šefova vlada su bili tamo, to se zove crveni stepen bezbednosti, i niko ne može da uđe ili izađe uiz grada bez provera. Ove ubice su se komotno išetale sa automobilom čoveka koga su ubili, a da niko to nije registrovao - rekao je Spasić.

Ostavite komentar