Vesti > Region

CRNA GORA na nogama: HILJADE vernika dočekalo SRPSKOG PATRIJARHA u Sabornom hramu u PODGORICI

Mitropolit Joanikije je istakao da je Hram Vaskrsenja Hristovog izvor radosti i duhovne hrane

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2023 > 19:53

podeli vest:

CRNA GORA na nogama: HILJADE vernika dočekalo SRPSKOG PATRIJARHA u Sabornom hramu u PODGORICI
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije


Hiljade vernika iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske dočekalo je večeras u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici partrijarha srpskog Porfirija.

U čast patrijarha Porfirija u Hramu je u toku doksologija, koju služe vladike, episkopi i sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dobrodošlicu Njegovoj svetosti poželeo je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Joanikije, koji je istakao da patrijarh Porfirije kao Sveti Sava donosi narodu milost i širi mir Božiji.

Mitropolit Joanikije je rekao da je pre deset godina patrijarh Porfirije, tada kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, učestvovao u osveštanju Hrama Hristovog Vaskresenja.

- Na ovom svetom hramu je tada postavljen pečat pravoslavnog jedinstva. Jedinstva svetih Božijih crkava u zajedničkom bogosluženju i podršci. Nažalost, u zadnje vrijeme to jedinstvo trpi značajna iskušenja, ali nadamo se da će ona biti prevaziđena - rekao je mitropolit Joanikije u obraćanju.

Mitropolit Joanikije istakao je da je patrijarh Porfirije doneo mir i pravdu Crnoj Gori kada je sa Vladom potpisao Temeljni ugovor, što je bilo priznanje za ostvarenje prava i slobode, ali i najviše zaštite svetinja i manastira SPC u Crnoj Gori, prenosi agencija Srna.

Mitropolit crnogorsko-primorski je posebno pozdravio mitropolita Krfa Nektarija, koji je doneo desnicu Svetog Spiridona, punu blagoslova za sve koji je celivaju.

- Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca - rekao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je istakao da je Hram Vaskrsenja Hristovog izvor radosti i duhovne hrane.

- Najznačajniji poduhvat ovog hrama je izgradnja Pravoslavne gimnazije i novog Hrama Svetoga Save u Podgorici, čije ćete temelje sutra osveštati i blagosloviti početak rada nove Gimnazije - rekao je mitropolit Joanikije.

Ranije danas je mitropolit crnogorsko-primorski dočekao patrijaha Porfirija na podgoričkom aerodromu.

Posle toga predsednik Crne Gore Jakov Milatović primio je patrijaha Porfirija u vili Gorica u Podgorici, a potom je priređen i svečani ručak za visokog crkvenog gosta.

Ostavite komentar