Vesti > Srbija

Sabor SPC: Zasedanje u atmosferi TUGE i BESMISLENE OPTUŽBE o POTCENJIVANJU ŽENA

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora održano je u Hramu Svetog Save u Beogradu, od 14. do 20. maja

Izvor: K1info/Tanjug

20/05/2023 > 16:12

podeli vest:

Sabor SPC: Zasedanje u atmosferi TUGE i BESMISLENE OPTUŽBE o POTCENJIVANJU ŽENA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Ovogodišnje zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve proteklo je u atmosferi opšte tuge i zatečenosti našeg društva ubistvima dece i mladih ljudi u Beogradu i Mladenovcu, saopštila je danas Informativna služba SPC. 

- Tim povodom Sabor upućuje izraze saučešća roditeljima postradale dece i njihovim srodnicima i prijateljima - ističe se u saopštenju. 

Zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora održano je u Hramu Svetog Save u Beogradu, od 14. do 20. maja.

- Užasnuti erupcijom zla u prostoru za koji smo smatrali da je najsigurniji, a sa druge strane, nadahnuti primerima mučeničkog herojstva naše dece i njihovog čuvara, kao i hrišćanskim dostojanstvom njihovih roditelja i nastavnika, molimo se Bogu mira i čistote da upokoji duše postradalih, ali i da u našem društvu prestane promocija razvrata i nasilja koja duše naše dece pretvara u pogodno tle za razvoj svakog zla - piše u saopštenju Sabora.

Sveti Arhijerejski Sabor se tokom svog zasedanja osvrnuo i na pojavu da se, kako se navodi, Pravoslavna Crkva posmatra kao potcenjivački raspoložena prema ženi. 

- Odbacujući ovu optužbu kao neosnovanu i besmislenu, Sabor podseća na ravnopravnost i jednako, od Boga dato, dostojanstvo žene kao bogolikog bića sa muškarcem kao bogolikim bićem. Sveti Arhijerejski Sabor poziva poznate krugove da ženama ne nameću kompleks niže vrednosti. Žena, bilo kao majka, bilo kao bezbračna žena u svetu, bilo kao monahinja, vrši službu od neprocenjivog crkvenog, duhovnog, društvenog i civilizacijskog značaja - prenosi Informativna služba SPC. 

Foto: Pixabay.com

 

Kako se podseća, upravo ove godine proslavljamo 120 godina postojanja Kola srpskih sestara, organizacije koja u najlepšem svetlu svedoči o takvom služenja žene hrišćanke. 

- Revnost i požrtvovanost članica Kola srpskih sestara široko je poznata i od našeg naroda, naročito u rasejanju, prepoznata kao autentično svedočenje pravoslavnih hrišćanskih vrednosti jednog društva u kojem je Bog na prvom mestu -  dodaje se u saopštenju.

Ovom prilikom Sabor je uputio Kolu srpskih sestara, svim njegovim podružnicama, ograncima i odborima širom sveta, kao i svim ženama, čestitke povodom tog značajnog jubileja.

 

Ostavite komentar