Vesti > Region

AFERA TUNEL u Crnoj Gori: Nestalo oružje KAVČANA, ima NOVIH dokaza, počela saslušanja

Do sada nije utvrđeno šta tačno nedostaje iz depoa Višeg suda u Podgorici

Izvor: K1info/Tanjug

14/09/2023 > 10:46

podeli vest:

AFERA TUNEL u Crnoj Gori: Nestalo oružje KAVČANA, ima NOVIH dokaza, počela saslušanja
Foto: Printscreen Facebook/Dritan Abazović


Policija je pronašla kombi za koji postoji sumnja da su ga koristili osumnjičeni za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici, saopšteno je podgoričkom portalu CdM-u iz policije. Kombi je, kako se navodi, pronađen na teritoriji Podgorice.

Rukovodilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Duško Milanović potvrdio je da su danas počela saslušanja svih koji imaju ili mogu imati saznanja o tunelu iskopanom do depoa podgoričkog Višeg suda.

- Danas su u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, počela saslušanja svih Iica koja imaju iIi mogu imati određena saznanja u vezi predmetnog slučaja, tako da će u tom smislu biti saslušan i predsednik Višeg suda u Podgorici - rekao je Milanović za podgoričke Vijesti.

On je precizirao da do sada nije utvrđeno šta tačno nedostaje iz depoa Višeg suda u Podgorici i iz kojih predmeta.

Iz depoa podgoričkog Višeg suda ukradeno je nekoliko pištolja, koji su dokazni materijal protiv šefova kavačkog kriminalnog klana.

Policija traga za 6 osoba osumnjičenih da su učestvovali u kopanju tunela.

Foto: printscreen tanjug

 

Osim pištolja, pišu Vijesti, ukradeni su i dokazi iz više predmeta, ali se veruje da su lopovi namerno napravili pometnju u moru spisa kako bi zabašurili šta im je bila glavna meta.

Podsećaju da je preturanje po dokaznom materijalu otkriveno 11. septembra ujutro, ali su kažu službenici Višeg suda tek nakon 20-ak sati otkrili tunel.

Crnogorska policija traga za 6 osoba koje se sumnjiče da su kopale tunel ispod Višeg suda u Podgorici, a iz bezbednosnog sektora je za portal RTCG rečeno da oni nisu iz Crne Gore.

Druge informacije o osobama koje se potražuju se ne navode.

Podsetimo, tunel je prokopan iz jedne obližne zgrade do depoa suda i, prema različitim informacijama podgoričkih medija, dugačak je 30, odnosno 40 metara.

Sudski veštak građevinske struke Dragan Žarković kaže da za iskopavanje tunela od 30-ak metara, a koji spaja dve zgrade, nije bila potrebna teška mehanizacija, ali jesu precizne mape.

Foto: printscreen Google maps

 

- Neko je morao dati podatke krajnje tačke tunela, to je morao uraditi sa geodetskom aparaturom i instrumentima i pretpostavljam da je rađen sa ručnim alatom, bez upotrebe nekakvih savremenih pomagala kojima bi se to odradilo brže. Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period možda i noću - navodi Žarković.

Dodao je da zvuk radova kamuflirala dnevna buka, a ne isključuje ni moguchnost da su korisschene savremene tihe massine, tzv. krtice.

- Onaj ko se bavi ovakvim stvarima, a to su organizovane kriminalne grupe imaju savremenije tehnologije, nego oni koji bi trebalo da ih sprečavaju u tome. To je problem Crne Gore. Tunel je, prema prvim procenama, dimenzija metar sa 80 centimetara, za šta je moralo biti sikopano oko 18 kubika zemlje - kaže Žarković, prenosi portal RTCG.

On kaže da za 15 godina iskustva u veštačenju u građevini nije imao nijedan slučaj sličan ovom, i napominje da bi za precizniju analizu bilo potrebno da obiđe depo, kao i tunel, a takav nalaz struke bi, veruje, doprineo i istrazi.
 

Ostavite komentar