Vesti > Region

ZAVRŠEN samit procesa BRDO-BRIONI u Skoplju: Evropska PERSPEKTIVA Zapadnog BALKANA - utopija ili ne?

Skup, koji je održan dvanaesti put, pratilo je više od 170 medijskih ekipa

Izvor: K1info/Tanjug

11/09/2023 > 17:38

podeli vest:

ZAVRŠEN samit procesa BRDO-BRIONI u Skoplju: Evropska PERSPEKTIVA Zapadnog BALKANA - utopija ili ne?
Foto: Tanjug/Rade Prelić


U Skoplju je danas završen samit procesa Brdo-Brioni, a tokom plenarne sednice lideri Zapadnog Balkana su se obavezali da će intenzivirati strateški dijalog sa institucijama EU u cilju ubrzanja procesa pristupanja EU i sprečiti zanemarivanje regiona.

Tokom samita razgovaralo se o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, klimatskim promenama i emigraciji mladih, ali i o ekonomskim pitanjima.

U Deklaraciji sa samita se ističe da EU, kao i Zapadni Balkan, treba da budu spremni za proširenje u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije do 2030. godine kako bi se taj cilj ostvario.

Domaćini samita bili su predsednik Severne Makedonije Stevo Penderovski, predsednik Hrvatske Zoran Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Među učesnicima bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ,koji je rekao da su se učesnici skupa trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je dan protekao u konstruktivnoj raspravi.

- Kod nekih je nešto veći entuzijazam, kod nekih malo manji. U svakom slučaju u vrlo korektnoj i konstruktivnoj raspravi je protekao današnji dan. Nije bilo velikih svađa i tuča, pošto smo mi i Priština ostavili naše probleme za četvrtak i Brisel - rekao je Vučić.

Samit, koji je održan dvanaesti put, pratio veliki broj medija iz Severne Makedonije i celog regiona sa više od 170 medijskih ekipa.

Ostavite komentar