Vesti > Politika

Mišel pozvao EU da ISPUNI data OBEĆANJA: Evropska unija MORA da bude spremna na PROŠIRENJE do 2030. godine

Predsednik Evropskog saveta je naveo da je sporost putovanja zemalja Zapadnog Balkana ka EU razočarala mnoge i u EU i regionu

Izvor: K1info/Tanjug

28/08/2023 > 18:31

podeli vest:

Mišel pozvao EU da ISPUNI data OBEĆANJA: Evropska unija MORA da bude spremna na PROŠIRENJE do 2030. godine
Foto: Tanjug/STA/Daniel Novakovič/bs


Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, i da to podrazumeva zemlje Zapadnog Balkana, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Vreme je da se bavimo proširenjem, treba da zemlje Zapadnog Balkana nazovemo budućim članicama - istakao je Mišel na otvaranju 18. Bledskog strateškog foruma.

Naveo je da je put ka Evropskoj uniji počeo pre 20 godina, i da je sporost putovanja ka EU razočarala mnoge i u EU i regionu.

- EU mora da održi svoja obećanja - poručio je Mišel i dodao da ako EU želi da bude jača i sigurnija, Evropska unija mora da postane jača.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon navela je da Slovenija ima dva glavna prioriteta: okončanje rata u Ukrajini i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan.

Ona je dodala da je međunarodna solidarnost jaka onoliko koliko je jak i multilateralizam.

- U stvari, jačanje međunarodne solidarnosti i bezbednosti najviše zavisi od efikasnog multilateralnog sistema - rekla je Fajon.

Istakla je da mora da se formira jaka međunarodna koalicija, koja podržava međunarodne organizacije i institucije, kako bi se osigurala stabilnost i solidarnost.

- Jednako je važno regulisati borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti, kao i oblast veštačke inteligencije - poručila je Fajon.
 

Ostavite komentar