Vesti > Politika

VUČIĆ poručio iz ATINE: Naš posao je da se BORIMO ZA SRBIJU i njenu evropsku BUDUĆNOST

Predsednik Srbije boravi u Atini, gde je grčki premijer Kirijakos Micotakis ugostio lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike EU

Izvor: K1info

21/08/2023 > 22:57

podeli vest:

VUČIĆ poručio iz ATINE: Naš posao je da se BORIMO ZA SRBIJU i njenu evropsku BUDUĆNOST
Foto: Tanjug/AP


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Atini neformalnoj večeri sa liderima sa Zapadnog Balkana i evropskim zvaničnicima. U Atini je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, sa kojim je Vučić najavio sastanak sutra "u četiri oka".

Lideri sa Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici okupili su se na neformalnoj večeri, koju grčki premijer Kirijakos Micotakis organizuje povodom 20 godina od Samita Evropska Unija-Zapadni Balkan i usvajanja Solunske deklaracije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić objavio je fotografije sa večere na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

- Naš posao je da se borimo za Srbiju i njenu evropsku budućnost, ali da ne odustajemo od svog puta slobode, nezavisnosti i samostalnosti. Moj posao je da se borim za našu zemlju i naš narod, ponekad trnovitim i težim putem, kako bi naš narod išao lakšim putem - napisao je Vučić.

Na sastanku, koji se održava u vili "Maksimos" u Atini, razgovara se o proširenju EU i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi.

Vučić je uoči sastanka rekao da nema sumnje da će Rusija biti glavna tema, i da će se razgovarati i o pitanjima sa kojima Srbija ne može da se saglasi.

Vučić, koji se uoči razgovora sreo sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, najavio je da će sa njim razgovarati sutra "u četiri oka".

Takođe, uoči večere, Vučić se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Na večeri su prisutni i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Poziv je dobio i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Na skupu su i lideri zemalja regiona koje su članice EU - premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku, dok su predsednica Slovenije i predsednik Albanije sprečeni da dođu.

 

Ostavite komentar