Vesti > Region

Ko je MILOJKO SPAJIĆ, novi premijer Crne Gore?

Javnost ga je upoznala kao ministra u Vladi Zdravka Krivokapića, a nakon toga je sa Milatovićem formirao Pokret Evropa sad

Izvor: K1info

30/10/2023 > 11:13

podeli vest:

Ko je MILOJKO SPAJIĆ, novi premijer Crne Gore?
Foto: Tanjug/AP


Na današnjoj sednici Skupštine bi trebalo da budu izabrani predsednici i potpredsednici parlamenta, a potom i nova 44. Vlada Crne Gore. Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je kandidat za predsednika Skupštine, a lider PES Milojko Spajić biće premijer nove crnogorske izvršne vlasti.

Aktuelni predsednik Jakov Milatović i njegov stranački kolega Spajić u poslednjih par godina beleže veliki skok popularnosti među crnogorskim biračima.

Javnost ga je upoznala kao ministra u Vladi Zdravka Krivokapića, a nakon toga je sa Milatovićem formirao Pokret Evropa sad koji postiže odlične rezulatate.

Milojko Spajić je rođen 1987. godine u Pljevljima.

Poslije završetka školovanja u Gimnaziji, Milojko je kao stipendista japanske vlade, kroz petogodišnji program Monbukagakusho stipendija, prvu godinu studija završio na Osaka Univerzitetu, a zatim na redovnim četvorogodišnjim studijama diplomirao Ekonometriku i kvantitavnu ekonomiju na Fakultetu ekonomskih nauka na Saitama Univerzitetu.

U okviru razmjene jedan semestar proveo je i na najboljem kineskom tehničkom univerzitetu Tsinghua.

Zvanje magistra stekao je, takođe kao stipendista, u Francuskoj na HEC Paris, koji je po Financial Timesu broj jedan škola u Evropi za finansije. Nakon toga osnovao je svoj start up, i radio u Tokiju i Singapuru, u globalnoj bankarskoj grupaciji Goldman Saks, ali i bio partner Venture Capital fonda u Singapuru.

Foto: printscreen Youtube/MINA

 

Pomenutu poziciju je napustio nakon skoro četiri godine, došavši u Crnu Goru , kako bi svojim znanjem i iskustvom pomogao domovini. Pored maternjeg govori i šest svetskih jezika. Kao nestranačka ličnost bio je član savetničkog tima nosioca izborne liste „Za budućnost Crne Gore“ i mandatara za sastav Vlade, Zdravka Krivokapića.

Na poziciju ministra finansija i socijalnog staranja došao je u decembru 2020. godine nakon parlamentarnih izbora. 

Predsednički izbori

Spajićevu kandidaturu za predsedničke izbore odbila je Državna izborna komisija (DIK) zbog nerazrešenog srpskog državljanstva i prebivališta u Beogradu. 

Prema Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru predsednika, na najvišu funkciju može biti biran samo crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 od poslednjih 15 godina.

Umesto njega, kandidaovao se Jakov Milatović i na kraju je pobedio.

Afera "Tinder"

Dok je još bio u procesu prikupljanja potpisa za kandidaturu na predsedničkim izborima, Milojko Spajić se našao u centru skandala, kada se na mreži za upoznavanje "Tinder" pojavio njegov profil.

Spajić je to demantovao, i celu "igru" svalio na političke protivnike koji su mu izgleda, kako tvrdi, upravo taj nalog i otvorili.

- Tinder nemam. Ali, imam najveće šanse da postanem predsednik - napisao je tada Milojko Spajić na svom Instagram profilu.

Afera "Do Kvon"

U poslednjoj nedelji predizborne kampanje uoči vanrednih parlamentarnih izbora, relativno mirna politička scena u Crnoj Gori dovedena je do usijanja tvrdnjama da je uhapšeni južnokorejski kralj kriptovaluta Do Kvon plaćao izbornu kampanju Pokreta Evropa sad (PES) za prošlogodišnje lokalne, aprilske predsedničke kao i ove izbore.

Foto: Tanjug/AP

 

Do Kvon, koji je u martu uhapšen na podgoričkom aerodrumu i optužen za falsifikovanje dokumenata nedavno je pušten iz pritvora da se brani sa slobode, uz kauciju od 400.000 evra. On je uputio pisma na više adresa među kojima premijeru Dritanu Abazoviću, Specijalnom državnom tužilaštvu i ministru pravde Marku Kovaču u kojima spominje predsednika PES i nosioca izborne liste tog pokreta Milojka Spajića.

Milojko Spajić izjavio je da je spreman da odgovara do kraja života ukoliko je bilo šta nelegalno uradio i pozvao nadležne da pokrenu postupak kad se dokaže da su pojedini lažno uzbunjivali javnost i nameštali afere.

 

 

 

Ostavite komentar