Vesti > Region

Crna Gora, DAN POSLE: Male su šanse da Spajić formira STABILNU VLADU

PES neće ni sa DPS ni sa URA, analitičari ne isključuju mogućnost da će Crnogorci uskoro ponovo morati na glasanje

Izvor: K1info/Tanjug

12/06/2023 > 09:24

podeli vest:

Crna Gora, DAN POSLE: Male su šanse da Spajić formira STABILNU VLADU
Foto: Tanjug/AP


Na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obeležila istorijski niska izlaznost od 56,4 odsto, očekivano nijedna politička stranka nije osvojila dovoljan broj podrške da samostalno formira vladu.

Prema prvim projekcijama CeMI i CDT, objavljenih sinoć, u parlament će ući Pokret Evropa sad Milojka Spajića, koalicija Zajedno okupljena oko Demokratske partije socijalista i lista Za budućnost Crne Gore, čiji nosilac je Milan Knežević.

Deo parlamenta će biti i lista Hrabro broji koju čine Demokrate i Ura, zatim Bošnjačka stranka, Albanski forum, Albanska alternativa, kao i Hrvatska građanska inicijativa.

Lideri stranaka i nosioci izbornih lista su izrazili uverenje da su upravo njihove stranke ili liste okosnice buduće crnogorske vlade i svi očekuju da vlada bude formirana vrlo brzo, a razgovore o tome su najavili za danas.

Ipak, neizvesno je ko će činiti novu vladu s obzirom na to da je lider PES Milojko Spajić nepromenjenog stava da razgovora neće biti sa DPS i Građanskim pokretom Ura Dritana Abazovića. Dobrodošli su svi oni koji, kazao je, poštuju principe PES i njihov politički program Evropa sad 2. 

- Ostvarili smo dobar rezultat i očekujemo da se vlada što pre formira, razgovaraćemo sa svima koji dele naše vrednosti - rekao je Spajić.

Ukoliko PES formira buduću crnogorsku vladu, DPS će i dalje biti najuticajnija u opoziciji. Nosilac liste Zajedno i lider DPS Danijel Živković smatra, međutim, da bez DPS nema stabilne vlade.

Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

 

Nosilac izborne liste Za buduvćnost Crne Gore i lider Demokratske narodne partije (DNP)  Milan Knežević izjavio je da DPS i njene koalicione partnere ne vidi kao bilo kakvu opciju za formiranje vlade, što, kako je kazao, podrazumeva da bez ZBCG nema nove vlade. 

- Spremni smo da formiramo vladu sa svim subjektima koji su činili parlamentarnu većinu nakon 30. avgusta 2020. godine - rekao je Knežević i potencijalnim partnerima poručio da su spremni na razgovor, ali ih je i upozorio da ne povlače "separatne poteze i da ne pregovaraju u nekim njihovim modalitetima, što bi dovelo do nestabilnosti".

- Otvoreni smo za svaku vrstu dogovora, ali ne želimo da se vlada pravi na način da u njoj budu oni koji nisu nastupili na izborima. I dalje sam Srbin, koji govori srpskim jezikom, idem u SPC, i to će biti i sutra. Privrženimo su članstvu CG u EU... - rekao je Knežeić i istakao da je njihov cilj stabilna Crna Gora.

Nosioci liste Hrabro se broji (Demokrate i Ura), Aleksa Bečić i Dritan Abazović poručili su takođe da sa DPS-om neće formirati vladu i da su njihovi partneri oni koji žele evropsku Crnu Goru i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

Bečić je rekao da oni žele inkluzivnost, a ne isključivost, a Abazović je na konstataciju da PES neće u vladu sa Ura, rekao da što se lidera tog pokreta Milojka Spajića tiče: 

- Imaju većinu, pa nek formiraju vladu.

Sudeći prema prvim projekcijama izbornih rezultata i izjava lidera četiri najuticajnije stranke i koalicije koje ulaze u parlament, sledi kombinatorika oko formiranja nove crnogorske vlade.

Deo analitičara, međutim, ne smatra da će buduća vlada biti stabilna i da će trajati kratko, a neki ne isključuju ni mogućnost novih izbora, što bi za Crnu Goru sigurno bilo loše zbog političke i ekonomske krize, krize institucija i troškova.

Ostavite komentar