Vesti > Region

Projekcije CDT na osnovu 100% uzoraka: Na IZBORIMA u Crnoj Gori PES je osvojio 26%, koalicija Zajedno 23%, ZBCG 14,8%

Birališta su zatvorena u 20 časova, a izborni dan je protekao mirno i bez većih nepravilnosti

Izvor: K1info/Tanjug

11/06/2023 > 20:46 >> 22:23

podeli vest:

Projekcije CDT na osnovu 100% uzoraka: Na IZBORIMA u Crnoj Gori PES je osvojio 26%,  koalicija Zajedno 23%, ZBCG 14,8%
Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic


Biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori su zatvorena. Do 19 sati je, prema podacima Centra za monitoring i istražianje (CeMI) bila 50,8 odsto, što je manje u odnosu na sve prethodne parlamentarne izbore, ali i u odnosu na dva kruga predsedničkih izbora održanih u aprilu ove godine.

Prema oceni analitičara, manja izlaznost ne znači manji legitimitet partija i verovatno je posledica zamora birača. Izborni dan je protekao mirno i bez većih nepravilnosti.

Foto: TANJUG/MEDIA BIRO

 

Prema do sada 100 odsto obrađenih uzoraka projekcija CDT je da PES ima podršku od 26 odsto glasova, koalicija Zajedno okupljena oko DPS 23 odsto, a lista Za budućnost Crne Gore 15,1 odsto glasova.

Demokrate i Ura, prema ovoj projekciji, imaju podršku od 13 odsto glasova, BS 6,8 odsto, a Albanska alijansa i Allbanski forum zajedno tri mandata.

Trenutno u parlamentu će biti i HGI jedan mandat, s tim da ovaj podatak treba uzeti sa rezervom jer postoji mogućnost promene.

Za neke od 15 izbornih lista tek sutra će se znati da li su prešle cenzus.

Prema nepotpunim podacima CeMI na osnovu do sada 93 odsto obrađenog uzorka, Pokret Evropa sad ima 25,6 odsto podrške, koalicija oko DPS (SD, DUA I LPA) 23,8 odsto, a Za budućnost Crne Gore (NSD, DNP I RP) 14,8 odsto podrške.

Demokrate i Ura imaju 12,3 odsto podrške, Bošnjačka stranka 6,8 odsto, SNP, Dmos 3,2 odsto podrške.

Foto: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

 

Na osnovu 85.5 odsto obrađenog uzorka CeMI, Pokret Evropa sad ima 25,5 odsto podrške na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori ili 23 poslanička mesta, a stranke okupljene oko DPS 23,8 odsto ili 22 poslanička mesta.

Izborna lista Za budućnost Crne Gore ima 14,9 odsto podrske ili 13 poslaničkih mesta, Demokrate i Ura 12,3 odsto ili 11 poslaničkih mandata.

Bošnjačka stranka ima podršku 6,8 odsto ili šest mandata, SNP, Demos 3,2 odsto ili dva mandata.

Albanska alternativi za sada ima jedno poslaničko mesto, kao i Hrvatska građanska inicijativa.

Pokret Evropa sad ima oko 29 odsto na osnovu 50 odsto obrađenog uzorka PES-a, sa trendom rasta do blizu 30 odsto, saopštio je član predsedništva Pokreta Evropa sad Filip Ivanović 

Prema do sada obrađenih 72.5 odsto uzoraka, pri izlaznosti od 56,4 odsto biračkog tela, Pokret Evropa ima podršku od 25,5 odsto, odnosno 23 mandata, a koalicija okupljena oko DPS 23,5 odsto, odnosno 21 poslanički mandat.

Koallicija Za budućnost Crne Gore ima podršku od 15,1 odsto biračkog tela ili 13 poslanička mandata, a Demokrate i Ura 12,3 odsto podrške ili 11 mandata.

Bošnjačka stranka do sada broji 6,8 odsto podrške ili šest mandata, koalicija SNP i Demosa 3,4 odsto ili tri mandata, a lista Pravda za sve 2,8 odsto, što znači da je ispod cenzusa.

Albanski forum ima 1,9 odsto podrške ili dva mandata, Albanska alijansa 1,4 odsto ili jednog poslanika.

Prema do sada objavljenim podacima CeMI Hrvatska građanska inicijativa je osvojila podršku od 0,7 odsto ili jedan mandat u parlamentu.

Analitičar Bešić: Ne očekujem stabilnu vladu, očekujem nove izbore

Profesor i analitičar Miloš Bešić ocenio je večeras da do sada objavljeni nepotpuni podaci vanrednih parlamentarnih izbora ukazuju na to da nova vlada Crne Gore ipak neće biti stabilna i očekuje da novi izbori budu održani za dve godine.

- Meni se čini da je su ovi izbor dobar presek stanja - rekao je Bešić u izbornoj noći u studiju podgoričkih TV Vijesti.

Bešić je rekao da je kampanja uoči ovih izbora i sam izborni proces najinteresantnijji, ali istovremeno i najdosadniji u istoriji Crne Gore.

Inače, u štabovima stranaka učesnica na vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori je još sve mirno uz prisustvo brojnih domaćih i regionalnih medija koji s pažnjom prate ovaj izborni proces.

Foto: TANJUG/MEDIA BIRO

 

Tako je i u štabovima Pokreta Evropa sad i Demokratske partije socijalista.

U štabu PES atmosfera je optimistična, pripremljena je i torta, a prvo obraćanje člana Predsedništva pokreta Filipa Ivanovića očekuje se oko 21 sat.

PES, inače, prvi put nastupa na izborima i daje mu se najveća prednost.

U štabu Demokratske partije socijalista prisutni su svi nosioci izborne liste i nosilac Danijel Živković.

Prema prvim informacija u DPS-u su zadovoljni i mala izlaznost im, smatraju, ide na ruku. Mišljenja su da bi mogli dobiti mnnogo više poslaničkih mandata od onog što su im bile prognoze.

Prema konačnim podacima CDT, na današnjim izborima glasalo 56,4 odsto birača, što je čak 20 odsto manje u odnosu na parlamentarne izbore od 30. avgusta 2020. godine.

Stručnjaci ocenjuju da će ovako mala izlaznost odgovarati strankama sa stabilnim političkim strukturama.

Smatraju da je razloga za ovako malu izlaznost više, ali i da je pre svega reč o prezasićenosti birača s obzirom na protekle izborne procese.

Takođe, smatraju da je ranijih godina i tokom proteklih izbornih procesa veća izlaznost bila usmerena na glasanje protiv Mila Đukanovića, koga više nema na izbornoj listi DPS.

Ostavite komentar