Vesti > Region

VELIKA AFERA u Hrvatskoj: Iz kompanije EOS Matrix PROCURELI LIČNI PODACI 181.000 građana

Otkriveni i lični podaci 294 maloletne osobe, nije jasno kako ih je agencija prikupljala

Izvor: K1info/Tanjug

27/03/2023 > 07:21

podeli vest:

VELIKA AFERA u Hrvatskoj: Iz kompanije EOS Matrix PROCURELI LIČNI PODACI 181.000 građana
Foto: Unsplash.com


Iz kompanije EOS Matrix, koja pomaže preduzećima da profesionalno naplate dugove, procurelo je više od 181.000 ličnih podataka građana Hrvatske, a među njima su i podaci nekoliko stotina maloletnih osoba, što je najveće curenje ličnih podataka do sada, saznaje Index.

To je drugo veliko curenje podataka nakon što je u decembru prošle godine otvorena istraga zbog curenja 77.000 ličnih podataka iz još jedne agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital.

Kao i u slučaju B2 Kapitala, Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZOP) potvrdila je za Index da je započela nadzorno postupanje. 

Kako se navodi, AZOP je dobio anonimnu prijavu da postoji osnovana sumnja da veći broj agencija za naplatu potraživanja, koje deluju na području Hrvatske, razmenjuje baze podataka, što ne bi smele da rade, pri čemu dolazi do curenja tih podataka.

Na taj način su iscureli lični podaci o 181.641 osobi koji sadrže ime i prezime, matični broj, datum rođenja, a osim dužnika tu su i sadužnici, jemci i založni dužnici.

Sporno je što baza podataka EOS Matriksa sadrži i lične podatke 294 maloletne osobe i nije jasno kako je ta agencija prikupljala lične podatke maloletnika.

Iz EOS Matrixu su priznali da njihova baza podataka zaista sadrži podatke o maloletnicima, ali navode da je to urađeno na osnovu pravosudnih rešenja o nasleđivanju, odnosno za osobe za koje je utvrđeno da su naslednici osoba koje su dužnici. 

Indeks je otkrio da za EOS Matriks naslednici zapravo obuhvataju potencijalne naslednike, odnosno decu dužnika, potencijalne buduće dužnike. 

 

Ostavite komentar