Vesti > Region

Sud u Strazburu doneo ODLUKU: Hrvatska mora da PLATI 12.000 evra ODŠTETE zbog POLICIJSKE brutalnosti

Čovek koji je tužio Hrvatsku tvrdio je da su ga policajci pretukli kada je bio uhapšen

Izvor: K1info/Tanjug

07/03/2023 > 21:46

podeli vest:

Sud u Strazburu doneo ODLUKU: Hrvatska mora da PLATI 12.000 evra ODŠTETE zbog POLICIJSKE brutalnosti
Foto: Pexels.com


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da se isplati odšteta od 12.000 evra muškarcu koji je tužio državu Hrvatsku zbog povrede prava na zabranu mučenja i nečovečnog postupanja pošto je uhapšen 2011. godine zbog napada na policajca.

Uhapšeni je tvrdio da su ga na putu do stanice policajci pretukli, ali policija je navela da je uhapšeni koji je bio vezan "lisicama" iskočio iz policijskog kombija i glavom udario u zemlju.

- Sledećeg dana, posle trežnjenja, čovek je pušten iz pritvora odakle je otišao na lekarski pregled, gde je utvrđeno da je imao prelome nosa i rebra, modrice ispod oba oka, na obe nadlaktice i duž leve strane tela - saopšteno je iz kancelarije hrvatske predstavnice pred sudom u Strazburu.

Tokom krivičnog postupka zbog napada na službeno lice, optuženi muškarac je istakao da ga je policija pretukla zbog čega je sud zatražio da se izvrši veštačenje, preneli su ranije hrvatski mediji.

Veštak je utvrdio da je moguće da su sve povrede zadobijene pre prvog lekarskog pregleda u policijskoj stanici, ali i da je moguće da su povrede nanete kasnije. Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da nadležni u Hrvatskoj nisu utvrdili uzrok povreda.

Sud u Strazburu je podnosiocu tužbe dao za pravo i zaključio da nadležni u Hrvatskoj nisu sproveli efikasnu istragu navoda o zlostavljanju, jer je veštačenje obavljeno u sklopu krivičnog postupka, a ne u okviru nezavisne istrage.

Uz 12.000 evra odštete zbog povrede zagarantovanih prava, konačnom presudom podnosiocu je određena i nadoknada u iznosu od 3.000 evra za troškove sudskog postupka.

 

 

Ostavite komentar