Vesti > Region

Izabrane tri nove HRVATSKE REČI: Probajte da POGODITE šta su prestrujnik, šećerice i bakroza?

Ima potrebe i smisla da se sve tri uvedu i koriste, rečeno je na svečanoj dodeli nagrada

Izvor: K1info/blic.rs

11/03/2023 > 21:11

podeli vest:

Izabrane tri nove HRVATSKE REČI: Probajte da POGODITE šta su prestrujnik, šećerice i bakroza?
Foto: Pexels.com


Na ovogodišnjem takmičenju za najbolju novu hrvatsku reč Dr. Ivan Šreter pobedile su reči - prestrujnik kao zamena za adapter, šećerice kao zamena naziva za biljke od kojih se proizvodi šećer i bakroza za Vilsonovu bolest.

Svečana dodela održana je u Lipiku, u sklopu obeležavanja Dana hrvatskoga jezika. Prvu nagradu dobila je reč prestrujnik, koju su predložili Tomislav Meštrović i Ognjen Ožegić.

Prestrujnik

Za adapter postoji nekoliko hrvatskih reči - pretvarač, pretvornik, prilagodnik... Međutim, postoji i najmanje deset različitih vrsta adaptera koji nemaju veze sa strujom.

Adapteri za struju (ovi mali za mobilne telefone, tablete i računare) ili se nazivaju adapteri ili strujni adapteri, tako da je "prestrujnik" potrebna reč jer sužava pojam i tačno ga određuje, a i upotrebno je spretnija jer je samo jedna reč.

Šećerice

Drugu nagradu osvojila je reč šećerice, predlagača Leonarda Štraca i Izabele Štrac.

Uz žitarice i uljarice, imali bismo i zajednički naziv za šećernu repu, šećernu trsku, a moguće i kukuruz šećerac, odnosno kukuruz od kojega se pravi kukuruzni sirup. Ističe se kako stručnjaci biologije i na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku smatraju da reč ima smisla i da ima potrebe za njom.

Bakroza

Treću nagradu osvojila je reč bakroza kao zamena za Vilsonovu bolest, koju su predložili Marko Bukna i Martina Pehar.

Vilsonova bolest naziv je za bolest kod koje dolazi do nakupljanja bakra u tkivu. Prema hemijskom elementu beriliju naziv je bolesti berilioza, a nova reč "bakroza" za staru bolest uklapa u sistem.

Prvoj reči pripada novčana nagrada od 600 evra, drugoj 400, a trećoj 200 evra.

 

 

 

Ostavite komentar