Vesti > Region

Ovo je SLIKA NAŠE SRAMOTE: DRINA postala DEPONIJA, u njoj plutaju TONE ĐUBRETA iz čak TRI DRŽAVE

Ova slika ponavlja se već godinama, pa je definitivno potrebno pronaći neko trajno rešenje tog problema

Izvor: K1info/Tanjug

28/01/2023 > 15:46

podeli vest:

Ovo je SLIKA NAŠE SRAMOTE: DRINA postala DEPONIJA, u njoj plutaju TONE ĐUBRETA iz čak TRI DRŽAVE
Foto: Tanjug


Tone smeća i raznoraznog otpada, od kućnih aparata, frižidera, zamrzivača, šporeta, medicinskog otapada, pa sve do plastične i pet ambalaže od koje plastične flaše čine većinu, plutaju rekom Drinom ne tako daleko od HE Višegrad. 

Ova slika ponavlja se već godinama, pa je definitivno potrebno pronaći neko trajno rešenje tog problema.

 - Svake godine kad padnu velike kiše i kada se sneg topi dođe do velikog vodostaja, a voda pokupi smeće sa obala i donese ga ovde u Višegrad. Trenutno se na Drini kod Višegrada nalazi oko 10.000 kubnih metara otpada, što plastike, što drveta. Ovo je problem koji traje dugo godina i moramo pronaći rešenje što pre. Jednostavno, ja ne želim da priznam nikome da je ovo problem koji se ne može rešiti. Ja mislim da može - rekao je Dejan Furtula iz Udruženja građana "Eko centar" Višegrad koje se bavi očuvanjem prirode i podizanjem svesti građana.

To je, prema njegovim rečima, međunarodni problem, a tri države, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebalo bi konkretnije da rade na njegovom rešavanju. 

- Srbija je sanirala neke deponije na Limu, tako da se nadam da ćemo i mi ovde da se pozabavimo istim problemom. Sigurno da je ovo velika katastrofa i što se tiče ugleda i zdravlja stanovništva i očuvanja reke Drine - rekao je Furtula

Na čišćenju otpada angažovani su radnici HE Višegrad iako to nije u opisu njihovog posla. 

Ipak, kako se ne bi ponovila situacija od pre dve godine kada je lančanica koju je i tada kao i lančanicu koja sada zadržava smeće postavila sama HE, pukla i tako ugrozila proizvodnju električne energije, oni su upravo ti koji uklanjaju ruglo sa površine jezera.

Čišćenje smeća u zavisnosti od padavina i količine smeća koja će još pristići, može potrajati i do marta ili aprila.
Jedan od zagađivača reke Drine, prema rečima Furtule jeste i gradska deponija u Višegradu, koja je, kako kaže, nedovoljna za potrebe stanovnika ovog grada, a dodatni problem stvara i potok koji protićče kroz samu deponiju pa sa sobom u Drinu nosi štetne materije.

Osnovni problem zagađenja reka jesu nesavesni građani koji svoj otpad umesto da odlože na za to propisana i obeležena mesta, tog se tereta oslobađaju tako što ga ostavljaju na obali ili ga neretko bacaju u samu reku. 

U Eko centru smatraju da je podizanje svesti građana o značaju i važnosti ekologije jedan od ključnih koraka očuvanja ne samo reke Drine već čitave prirode.

- Smatram da treba uvesti ekologiju u škole i da decu treba što više voditi u prirodu. Ne znam da li sad to treba da bude neki predmet ali je sigurno da treba posvetiti dosta pažnje ekologiji i problemima sa kojima se susrežemo. Mi se zalažemo za otvaranje regionalnih reciklažnih centara odnosno deponija u koje će biti odvožen otpad i tretiran na pravi način. Možda i neke spalionice da se pokrenu koje bi bile po svim evropskim standardima.Verovatno da način postoji. Naše države treba da se što više uključe u rešavanje tih problema. Jednostavno, moramo da tretiramo otpad na pravi način, pa i kao gorivo jer znamo da mnoge evropske zemlje spaljivanjem otpada dobijaju električnu energiju. Ne vidim razlog zašto i mi ne bismo nešto tako pokušali - kazao je Furtula.

Foto: Tanjug

Dejan Furtula, Udruženja građana „Eko centar”

 On je dodao da je i udruženje građana "Eko centar" pokušavalo da reši problem organizovanjem akcija ali da bez teške mehanizacije i uključenja državnih institucija nisu mogli, praktično ništa da učine.

- Mi pored aktivnosti podizanja svesti građana imamo i naše akcije uklanjanja nekih manjih deponija, koliko mi možemo jer nemamo mehanizaciju. Pre sedam, osam godina smo mi pokušavali ručno da vadimo otpad iz Drine ali je to bilo jako opasno jer smo nailazili i na medicinski otpad i na druge rizične stvari. Hidroelektrana je davno formirala tim ljudi koji svakodnevno čisti ovaj otpad, ali ne vidim razlog zašto narod smatra da elektrana ovo treba da radi, oni nisu ovaj otpad proizveli. Ovo je državni problem, a da oni ovo ne vade, ko bi to radio? Morali bi da čekamo neku pomoć sa strane, tako da je za sada i ovo dobro rešenje - zaključio je Furtula.

Iz lokalne samouprave opštine Višegrad kažu da oni sami ne mogu rešiti višedecenijski problem, te je u njegovu sanaciju potrebno da se uključe sve tri države kroz koje protiče reka Drina.

- Ovaj problem ne može samo lokalna uprava VIšegrad niti Hidroelektrana da reši, već je potrebno uključiti sve tri više instance, odnosno Vladu Srpske, Vladu Srbije i Vladu Crne Gore. Višegrad je posetio i ministar rudarstva i energetike Republiek Srpske Petar Đokić koji je obećao pomoć u rešavanju pomeutih problema - kazala je portparolka načelnika opštine Višegrad, Jovana Borovčanin.

I sami stanovnici Višegrada više su nego naviknuti na grozomorne prizore na Drini, pa i sami osnov problema vide u samom narodu i kako kažu lošem kućnom vaspitanju.

 

 

Ostavite komentar