Vesti > Region

SRBOLJUBNO SRCE posvađalo hrvatske političare: Sabor iili cirkus?

Tako funkcioniše HDZ, na vrhu vlasti koalira sa Srbima, na terenu mobilizuje birače podgrevanjem mržnje prema Srbima

Izvor: K1info/Tanjug

18/01/2023 > 15:36

podeli vest:

SRBOLJUBNO SRCE posvađalo hrvatske političare: Sabor iili cirkus?
Foto: Unsplash.com


Izjava HDZ-ovke Majde Burić u hrvatskom saboru da Katarina Peović ima "srboljubno srce" izazvala je brojna negativna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a portal 24sata.hr danas piše da ova stranka premijera Andreja Plenkovića, ipak, kako kaže, nija samo korupcija, nego i crni šovinizam.

Navikli smo, kažu, da HDZ na vlast grca u korupciji i kriminalu, a ispad HDZ-ove poslanice i njenog napada na Katarinu Peović da ima "srboljubno srce" podseća da i u ovom HDZ-u čuči nacionalistički, šovinistički demon.

Portal podseća da se samo pre 10 dana lider Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u saboru Milorad Pupovac pobrinuo da Andrej Plenković pronađe novčić u božićnoj česnici i izjavio da je "premijer to zaslužio".

Bilo je to, dodaju, nedugo nakon što je HDZ u Gradskom veću Vukovara digao ruke i ukinuo službenu upotrebu ćirilice u tom gradu, nezavisno od činjenice da je gradonačelnik Ivan Penava sa svojim odbornicima to mogao da izglasa i bez pomoći HDZ, čiji je član bio.

Podsećaju da je Plenković juče pozvao Burićevu da se izvini Katarini Peović.

- Znam Majdu dobro, ona je tu učinila jednu grešku. Mislim da je u žaru replika jednostavno bio potez više koji nije primeren i koji smatram da nije bio sa zlom namerom - rekao je Plenković nakon, kako kažu, skandalozne izjave Burićeve.

- I možda bi, u normalnom svetu, izjava da neko ima 'srboljubno srce' mogla biti upućena u dobroj nameri, ali u HDZ-ovom svetu - kako se videlo u saborskoj raspravi - to još uvek ima težinu najgore uvrede za kojom se poseže 'u žaru replika'. Kakva bi namera trebalo da bude, nego najgora - konstatuje portal.

Optužba da neko "ljubi Srbe" čuči duboko u HDZ-ovcima i samo čeka pravi trenutak kad će izbiti na površinu, navode i dodaju da je to, bez ikakve sumnje, bilo izrečeno "sa zlom namerom", bez obzira na to šta Plenković sada govori.

I eto, piše portal, u razmaku od samo mesec dana HDZ je pokazao svoje pravo lice: pridružio se Penavinoj desnici u oduzimanju prava Srbima na korišćenje ćirilice u njihovom gradu, premda na to nije bio prisiljen, kao što je Majda Burić optužbama protiv Peović za "rusoljublje" i porodično nasilje pridružila i njenu ljubav prema Srbima.

Ukazuju da Plenković nije reagovao na događaje u Gradskom veću Vukovara, gde HDZ evidentno gradi platformu za povratak na vlast, a to podrazumeva i eksploataciju acionalnih tenzija, ali je, kažu, reagovao na ispad poslanice iz njegovog HDZ-a.

To je, ističu, verovatno da bi smanjio štetu pred svojim koalicionim partnerima iz SDS S-a i zaslužio onu, kako kažu, "svoju božićnu česnicu".

Portal piše i da se nadobudna Majda Burić izvinila pripadnicima srpske manjine, ali ne i Katarini Peović, koja bi, kažu, u normalnim okolnostima, izjavu da ima "srboljubno srce" trebalo da prihvatiti kao kompliment i priznati da ona zaista voli Srbe, jer u suprotnom se "prihvataju HDZ-ova pravila igre, gde se reč 'Srbin' koristi kao uvreda, a ljubav prema Srbima nameće kao najgora optužba".

- Ali tako funkcioniše HDZ. Na vrhu vlasti koalira sa Srbima, na terenu mobilizuje birače podgrevanjem mržnje prema Srbima. Ali i obrnuto: Pupovac namešta Plenkoviću da 'zasluženo' pronađe novčić u česnici,  a onda se žali na nacionalizam, na ukidanje ćirilice, podilaženjem desnici i na šovinističke ispade HDZ-ovaca - piše portal 24sata.

Ukazuju da Plenković ima sličan problem i s Rusijom.

Kao što sada u svakom istupu optužuje opoziciju da nije izglasala odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, promovišući se pritom kao najveći saveznik Ukrajine, HDZ je dobijao donacije iz firmi povezanih s Rusijom, postavio je u vladu ministra koji je radio za Ruse, drži u vladi ministra koji se ulizivao ruskom šefu diplomatije, predao je Agrokor ruskim bankama, piše portal.

- To je, dakle, taj novi Plenkovićev HDZ. U kojem smo čuli onaj stari, šovinistički, mrziteljski, iskonski HDZ. Taj HDZ obično probije u javnost u opozicionim i predizbornim vremenima, kad treba rušiti levičarsku vladu ili huškati i mobilizovati najtvrdokornije birače, dok u pravilu na vlasti dominira onaj koruptivni - navode.

Ukazuju da je Majda Burić, zajedno s vukovarskim HDZ-om, podsetila kako HDZ pod Plenkovićem možda menja retoriku - i koalicione partnere - ali ne i svoju stvarnu prirodu, čime je, kako kažu, nagovestila da su izbori blizu.

Nezavisni poslanik u Zeleno-levom bloku hrvatskog sabora Bojan Glavašević ocenio je sramotnom izjavu HDZ-ovke Majde Burić, koja je Katarini Peović (RF) poručila da ima "rusoljubno i srboljubno srce".

- Sramotno je u 2023. godini da imamo u Hrvatskom saboru retoriku kakvu smo možda imali priliku da slušamo  devedesetih. To je diskriminatorno, sramotno i to jest govor mržnje. Šokiralo me da je takva izjava došla od Majde Burić. Ja bih takvu retoriku očekivao od drugih zastupnika, a ne od Majde Burić - rekao je Glavašević.

On je u gostujući na zagrebačkoj N1 tv. rekao da mu je žao što se Burić nije izvinila Katarini Peović.

- Premijer je odmah prepoznao da je to skandalozna izjava i njegova je reakcija ispravna. Majda bi se trebalo da se izvini Katarini, a svi mi u saboru bismo mogli potpisati jednoglasnu osudu takve retorike - rekao je Glavašević.

 

Ostavite komentar