Vesti > Svet

Kada kaže NOAM ČOMSKI, vreme je za brigu: SVET se klati na ivici AMBISA

Izvor: K1info/novosti.rs

22/01/2023 > 09:30

podeli vest:

Kada kaže NOAM ČOMSKI, vreme je za brigu: SVET se klati na ivici AMBISA
Foto: Printscreen/Youtube


Svet se klati na ivici ambisa zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspeha u rešavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti za racionalno rešavanje problema, rekao je svetski poznati filozof i lingvista Noam Čomski.

Čomski, počasni profesor lingvistike na Univerzitetu u Arizoni, podsetio je da se poslednjih godina sat Sudnjeg dana, koji pokazuje koliko je čovečanstvo blizu Armagedona, približio ponoći, što simbolizuje izumiranje čovečanstva.

On je u intervjuu za RT sugerisao da bi u narednim danima taj sat još više mogao da se približi ponoći.

Glavne brige čovečanstva su sve veća pretnja od nuklearnog rata i veoma ozbiljna i rastuća pretnja uništenja klime, rekao je Čomski.

Treće pitanje, nastavio je Čomski, je propadanje mogućnosti za racionalnu ozbiljnu debatu i promišljanja u kombinaciji sa kolapsom demokratskih snaga širom sveta.

Poznati filozof je objasnio da iako se čini da ova tačka nema nikakve veze sa pretnjom nuklearnog rata i klimatskim promenama, racionalna debata je jedina nada za suočavanje sa prva dva.

- Sva tri pitanja su se znatno pogoršala tokom prošle godine, i ako ne dođe do oštrog preokreta, mi ćemo jednostavno krenuti ka provaliji, padanju preko ivice, nepovratnom, i to ne u dalekoj budućnosti - upozorio je Noam Čomski.

 

Ostavite komentar