Vesti > Politika

Brnabić ODBRUSILA Eskobaru: POLITIČAR koji KRŠI rezoluciju 1244

Izjava Eskobara izazvala je oštru reakciju i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića

Izvor: K1info/Tanjug

13/12/2022 > 21:05

podeli vest:

Brnabić ODBRUSILA Eskobaru: POLITIČAR koji KRŠI rezoluciju 1244
Foto: Tanjug/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs


Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da se specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavom da se Vašington protivi vraćanju srpske vojske na Kosovo i Metohiju svrstao među političare koji krše Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Nakon najave predsednika Srbije Aleksandara Vučića da će se u četvrtak održati sednica Vlade na kojoj treba da bude doneta odluka o upućivanju zahteva KFOR-u za odlazak pripadnika srpske vojske na KiM, Eskobar je poručio da se SAD tome kategorički protivi.

- Vidim da je moj prijatelj Gejb Eskobar još jedan političar koji je nepokolebljivo protiv važećih rezolucija Saveta bezbednosti. Preuzeo je ulogu Saveta bezbednosti i jednoglasno svojom glasom, uz MIP Nemačke i ministarku tišine fon Kramon, poznate i kao izvestilac EP za Kosovo, poništio je Rezoluciju 1244 SB UN - objavila je Ana Brnabić na Twitteru.

Dodala je da "nema potrebe da UN organizuju sednice Saveta bezbednosti" jer će, kako navodi, "kao mera uštede, ova Trojka od sada odlučivati o svim globalnim pitanjima".

- Jedno pitanje ako mogu (uz dužno izvinjenje ovim Velikim Vođama) - da li Rezolucija SB UN 1244 više ne važi (jer vam se ne sviđa, a samim tim i koga briga za to), i ako Briselski sporazum ne postoji (kako kaže Kurti, a vi, Veliki Vođe, nikada niste poricali njegove reči) i ako Vašingtonski sporazum nije ništa drugo nego prošlost (jednostavno više nije u modi), a Povelja UN ne važi za Srbiju (jer, opet, vi, veliki vođe, mislite da nije potrebna) - onda u skladu sa kojim sporazumom/rezolucijom/principom treba da postupamo? Ili samo treba da pratimo horoskop da bismo pogodili vaše želje i pomogli da se sačuva mir u svetu? Zahvaljujem vam na izdvojenom vremenu - mogu samo da zamislim koliko je zauzeto da se upravlja svetom umesto UN - napisala je Brnabić.

Izjava Eskobara izazvala je oštru reakciju i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

- Neverovatno da su mnogi potrčali da se izjasne protiv zahteva Srbije o povratku snaga bezbednosti na KiM, a da zahtev još nije ni upućen. Ali smo saznali da imamo više komandanata KFOR-a koji odlučuju o Rezoluciji 1244 - od zapadnih predstavnika do Viole fon Kramon i Rade Trajković - napisao je Petković na svom Twitter nalogu.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar