Vesti > Politika

ESKOBAR unapred ODBACIO ZAHTEV: SAD se KATEGORIČKI PROTIVE povratku SRPSKIH SNAGA na sever KiM

Naša zemlja priprema zahtev KFOR-u da se uputi do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na sever Kosova

Izvor: K1info/Tanjug

13/12/2022 > 19:25

podeli vest:

ESKOBAR unapred ODBACIO ZAHTEV: SAD se KATEGORIČKI PROTIVE povratku SRPSKIH SNAGA na sever KiM
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


SAD se kategorički protive povratku srpskih snaga na sever Kosova i Metohije, poručio je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Ova reakcija Eskobara došla je nakon najave naše zemlje da priprema zahtev KFOR-u da se uputi do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije, kako bi pomogli u stabilizaciji prilika u nekim delovima KiM.

- Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopšte ne podržavamo - rekao je Eskobar.

Na pitanje, kakav bi bio odgovor SAD ako bi Beograd zaista poslao vojsku na sever KiM, Eskobar odgovara da ne očekuje da će se to zaista desiti.

- Podvući ću, Kosovo ima snažne bezbednosne garancije SAD koje se manifestuju učešćem u KFOR-u - istakao je Eskobar u intervjuu za Radio slobodna Evropa.

Na pitanje da li smatra da bi KFOR trebalo da ukloni barikade na severu KiM, Eskobar kaže da očekuje da ih uklone ljudi koji su ih i postavili.

- Ali, takođe, očekujemo da im bude dat put napred gde bi mogli da razreše neke od problema. Postoje neka pitanja u kojima treba da budemo čvrsti. Neka pitanja koja se tiču vladavine prava, legitimni nalozi za hapšenje, ta pitanja bi trebalo razrešiti na sudu, a ne na ulici - ističe Eskobar, ali dodaje da se o pitanjima administrativnih procedura kao što je pitanje o tablicama mora čuti glas Srba sa KiM.

ZSO treba odmah formirati

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), Eskobar je naglasio  da bi se na realizaciji potpisanih dogovora trebalo raditi odmah.

- Najvažnija star koju bi SAD želele da urade je da želimo videti ispunjenje Zajednice opština sa srpskom većinom. Rekao sam ljudima da će SAD predvoditi napore da ova vada to implementira - rekao je Eskobar.

On je dodao da je ZSO sa pozicije SAD ''zakonska međunarodna obaveza''.

- Nijedan političar ili politička partija ne može jednostavno otići od te obaveze. Mi ćemo raditi na ZSO, to će biti naš doprinos procesu dijaloga - istakao je američki zvaničnik.

 

 

 

 

Ostavite komentar