Vesti > Politika

SAD pokušavaju, EU ne verujem ništa po pitanju KiM - Vučić sutra u Briselu

Nigde ne piše da Priština ima pravo da izvrši preregistraciju vozila, objasnio je Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2022 > 10:28

podeli vest:

SAD pokušavaju, EU ne verujem ništa po pitanju KiM - Vučić sutra u Briselu
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Nisam otpimista, ali ću otići u Brisel da im ne bih dao razlog da okrive Srbiju da ne želi da učestvuje, ali nije tajna da Priština obmanjuje, mi trazimo da se oformi  Zajednici srpskih opština (ZSO) u skladu sa zahtevima srpskog upravljačkog tima, kao i da odlože odluku o tablicama.

Ovo je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina, te najavio da će razgovori u Briselu početi sutra u 8 časova.

Foto: Printscreen youtube

 

- Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina. Napravili smo važne sporazume o diplomama i ličnim kartama i činili se da će to biti podstrek za napredak naših razgovora. Tog dana u Berlinu Kurti je, po ko zna koji put, ali tada na možda najvažnijem mestu u Evropi, rekao da ZSO neće formirati. To će reći da Briselski sporazum za njega važi samo u delu koji se njemu sviđa. Saopštio je faze o tablicama, od kojih je poslednja oduzimanje vozila, a treća poruka je bila o smeni Nenada Đurića, komandira za sever. Kurti nema pravo da ga smenjuje, niti se pita za njegovo postavljanje. Tada su Srbi shvatili da sa tim čovekom nema dogovora - kazao je Vučić i izjavio je da ide u Brisel da ne bi dobili dovoljan razlog da optuže Srbiju da nije htela da razgovara.

Nigde ne piše da Priština ima pravo da izvrši preregistraciju vozila, objasnio je Vučić.

- Nikada neće da kažu da je njihovo dete (tzv. Kosovo) krivac. Roditelji (Kvinta) ne mogu to da priznaju - rekao je predsednik, odgovarajući na pitanje zašto nije samo Kurti pozvan u Brisel da ispuni svoje obaveze.

- Da je hteo da odloži odluku, odložio bi je ranije. Mislim da je ideja da mu se da mogućnost da odloži tobože ispravnu odluku. Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Za svog poslanika je hteo da postavi nekoga ko je dobio 30 puta manje glasova nego poslanici iz Srpske liste - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

Kako je rekao, čuo je da postoji navodni plan, po kojem bi trebalo da Beograd dobije sve, a da ne pruži ništa, ali će, kako pojedini kažu,i to biti izdaja.

- Pokažite mi molim vas taj plan, potpisaću ga odmah. Da rešimo odnose sa Albancima, a da oni ne uđu u UN. Potpisaću ga odmah. Ali, to su lažni izvori, iz Trećeg oka i Zone sumraka, Jeremićevih svakodnevnih lupetanja. Nikada to neće da nam ponude - poručio je Vučić.

Dodao je da se i sam zapitao zašto su iz Brisela i njega pozvali na razgovor, ali da je jasno da je razlog u tome što međunarodni predstavnici moraju da predstave da su obe strane krive za ovakvu situaciju.

- I sam sam se pitao, pitao sam i Lajčaka, što me zovete. Ali, oni hoće da kažu da su i jedni i dugi krivi, da su oni sve pokušali, i da ne kažu da je njihovo dete isključivi krivac. Dete koje ljuljaju već 14 godina, sada je tinejdžer, ali nesposoban za život, a to roditelji, zemlje Kvinte, ne mogu da priznaju - rekao je Vučić za TV Prva.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Dodao je, ipak, da u Brisel ide jer je reč o najmoćnijim zemljama, sa kojima nije dobro da budemo u sukobu, jer moramo da čuvamo mir i stabilnost.

- Mi smo uradili sve što smo mogli, ako hoće - hoće, ako neće - neće. Rekao sam već, kada vas sateraju u ćošak, koliko god da je teško, nemate izbora - rekao je Vučić.

Akcija za proterivanje Srba

On je izjavio da je Priština krenula u operativnu akciju smišljenu za proterivanje Srba sa severa KiM.

- Jedno je legalizacija pozicije kosovske vojske, za šta bi im glasali Rašić, Rada Trajković i ostali. Drugo je oduzimanje prava na zastupljenost od 10 poslanika od ukupno 120 u kosovskom parlamentu, a treće je dekriminalizacija severa i dalji ulazak i formalizovanje stacioniranja specijalnih snaga i albanske policije i vojske na severu, da bi se tobož dekriminalizovao sever KiM, a ustvari sa ciljem da bi se proterali Srbi sa severa - rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Predsednik je dodao da mir na KiM zavisi od zapadnih sila i toga da li će pritisnuti Prištinu.

- Da li oni žele mir ili ne. I od ničega više. U Kurtijev racio odavno ne verujem, ne želim da kažem ni jednu ružnu reč o njemu i to je to - rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Na pitanje šta će se dogoditi ako dođe do odlaganja preregistracije vozila, Vučić je odgovorio da nam to ništa ne znači.

- To vam je kao kada student odloži ispit od juna za septembar i ode na more. A kada se vrati, čekaju ga iste muke - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

Na pitanje da li je moguće da se unapredi nemačko-francuski predlog za KiM, Vučić kaže da nam nisu dali nikakvu šansu tim predlogu.

- A kako da se unapredi? Za razliku od sveznalica koji ga nisu ni videli, ja ga nikada nisam detaljno komentarisao, iako samo pisao detaljan odgovor u non pejperu koji je obiman i ozbiljan odgovor. Ja to nisam komentarisao zato što sam ostavio šansu promenama i razgovorima, ali ako me pitate, ja ne govorim ni da sam prihvatio ni odbio, jer smo za razgovore spremni. I po tom papiru smo spremni da razgovaramon, ali prosto nam nisu dali šansu - poručio je Vučić.

On je naveo da taj predlogh izgleda kao da su nas stavili u ring da boksujemo tri runde, a onda nam vezali ruke za konopce.

- Ne možemo da padnemo, jer smo vezani, ali bićemo mrtvi - poručio je predsednik Srbije.

SAD pokušavaju, EU ne verujem ništa po pitanju KiM 

Vučić je na TV Prva, odgovarajući na pitanje da li veruje da SAD i EU ne uspevaju da ubede Kurtija da odloži odluku o preregistraciji vozila, kazao da veruje da SAD pokušavaju, jer im nije potreban sukob u ovom trenutku dodajući da će nesumnjivo biti na njihovoj strani.

Što se tiče ovih drugih, ne verujem im ništa po pitanju KiM, poput Nemaca, ništa, kao što vidite najveći su nam investitor, najviše volim sa njima da radim, ali kada je reč o KiM ne verujem im ni reč. Nisu nam politički saveznici - kazao je Vučić.

Foto: Evropska unija

 

Kada je u pitanju Velika Britanija, predsednik kaže da je korektnu izjavu dao specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič koji je rekao da Zajednica srpskih opština mora da se formira.

Kao najjači politički saveznik, Prištini su ostali Nemci, naravno i ovi drugi i Englezi, Amerikanci, Italijani, Francuzi, a mi možemo da računamo na sebe i to je to jer nama niko nije stvarao državu osim nas - istakao je.

Srpska lista će bojkotovati izbore

Kako stvari sada stoje Srpska lista će bojkovati izbore raspisane na severu Kosova i Metohije za 18. decembar, dodaje Vučić, uz napomenu da će biti velikih pritisaka na njih da učestvuju. On dodaje da Priština nije "časila časa" i odmah je raspisala izbore, umesto da su pokušali da se dogovore.

- Ne, oni istog dana raspisuju izbore. Kako stvari sada stoje, siguran sam da će Srpska lista bojkovati te izbore, da li će biti velikih pritisaka da učestvuju, biće, ali ne vidim rešenje pre nego što se ispune zahtevi iz dijaloga - kazao je Vučić.

Ističe da je od velike važnosti to što su srpski zahtevi vezani samo za ono što je potpisno u Briselu i da to sada predstavlja problem i onima u Briselu i zemljama Kvinte.

- Srbi nisu zatražili ništa što nije rezultata dijaloga, to je ozbiljan problem za njih, kaznili bi oni nas, ne bi nas bombardovali, ali bi nas kažnjavali na sve moguće načine, ali ne mogu, jer Srbi samo traže da se provede ono što je potpisano pre 10 godina i za šta je garant EU i to je za njih užasan problem. Lupili bi nam šamar, ali ne mogu da nađu način kako i zbog čega to da urade, ali ne sumnjam da će se truditi da ga nađu - kazao je Vučić.

Foto: Srpska lista

 

 

Predsednik na pitanje kako će izgledati predstojeći sastanak u Briselu kaže da će otići tamo gde će mu reći da ništa nisu uspeli da urade i da mu zatraže da on ponovo pronađe rešenje.

- Uvedu me tamo, kažu nismo uspeli ništa da uradimo, probaj da nađeš neko rešenje, ja kažem ne mogu da nađem rešenje i to se nastavlja - kazao je predsednik dodajući da je prošli put on pronašao rešenje kada je reč o ličnim kartama. 

Država je svima kriva

Predsednik Srbije je oceni da je svima za sve kriva država i da bi svi da se iživljavaju nad njom.

Vučić je to konstatovao odgovarajući na pitanje o reagovanju uprave Fudbalskog kluba Partizan zbog ponašanja najvijača i dodao da i kada bi izdali saopštenje bolje da ga ne izdaju.

Sve vreme uprave klubova rade vrlo pokvarenu stvar, rekao je on i ukazao da, kada Crvena Zvezda pobedi u fudbalu iz nepostojećeg faula u Surduluci, neki kažu sudije kradu za Zvezdu, a nedelju pre toga kad ima čista krađa Partizana u Topoli - tišina.

Foto: Starsport

 

Vučić je istakao da, kada pitate upravu Zvezde da li je bilo krađe u Topoli, on će reći da je bilo, ali neće pomenuti krađu u Surdulici.

- I jedni i drugi će uvek objasniti kako je država za sve kriva. Je l se sećate svađe oko Fudbalskog saveza, zamalo rat da izbije, jer ni jedni ni drugi nisu hteli da popuste. Popustio je jedino Nenad Bjeković koji je pokazao da je ozbiljan čovek. Da nije bilo razumnog ponašanja Bjekovića, da nije razumeo u kakvoj je situaciji država, a da ga nisam pozvao, imali bi haos u zemlji - rekao je Vučić.

Ukazao je da je uprava Partizana konstatovala da je bilo sve fantastično u vezi sa navijanjem.

- Pojaviće se jednom u nekoj emisiji kada im zatrebaju pare da kažu država je mnogo pomogla, pa na sastanku sa navijačima rećiće da ne viču protiv uprave, jer ako njih smene onda će SNS postaviti neke „budale“ koje će klub dovesti do propasti - kazao je on.

Vučić je konstatovao da nema ko se nad državom ne iživljava.

- Kada imate "bal homoseksualaca", molio sam crkvu "pustite ih, time ćemo za državu kupiti par meseci", ali su rekli da neće, i Nikanor govori svašta o Ani Brnabić. Takođe i oni drugi kažu da sam kriv jer im je ruta skraćena i što šetnja nije postojala. Svi će da se iživljavaju nad zemljom uvek i u svakom trenutku -  istakao je on.

O PLANU KRIMINALACA DA UBIJU DANILA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o tome kako su kriminalci planirali ubistvo njegovog sina Danila i šta je pisalo u tim porukama:

Da vam kažem podsmeh je postojao o svemu. Za mene je najozbiljnije ono što se tiče naroda. Da li me boli što hoće da me ubiju dete? Recite mi kako biste se vi osećali i da to čitate od najozbiljnijih ubica. Crno na belo. Čitate da se se on raduje. Da piše kako će da ga davi i da ga muči i da oseti sladostrast dok mi ubija dete. Naravno da me boli.

 

 

 

Ostavite komentar