Vesti > Politika

Agencija za sprečavanje korupcije rešila 81 PRIJAVU sa izbora! A evo šta kažu o kol-centrima SNS-a

Dodao je da kad budu objavljeni konačni rezultati za junske izbore počinje da teče rok od 30 dana za podnošenje konačnih izveštaja

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

15/06/2024 > 10:35

podeli vest:

Agencija za sprečavanje korupcije rešila 81 PRIJAVU sa izbora! A evo šta kažu o kol-centrima SNS-a
Foto: YouTube screenshot


Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović izjavio je da je ta institucija u prethodnom periodu ispunila sve ono što je bila njena obaveza a odnosi se na preporuke ODIHR-a za unapređenje izbornog postupka, kao i da je pripremila izmene dva zakona - o sprečavanju korupcije i finansiranju političkih aktivnosti i poslala ih ministarstvima pravde i finansija.

Damnjanović je za današnje Novosti, sumirajući rad Agencije tokom prethodnih osam meseci, kada su dvaput otvarana birališta u Srbiji, rekao da je u tom periodu u Agenciju stigao izuzetno veliki broj prijava koje se tiču kontrole kampanje i istakao da je Agencija postupala efikasno, budući da su rokovi za odlučivanje o povredama zakona u vezi sa izbornom kampanjom samo pet dana.

- Za oba izborna ciklusa primili smo 81 prijavu protiv političkih subjekata, od kojih se 34 odnose na junske izbore. Postupanja po svim prijavama su završena u zakonskom roku, a rešenja su objavljena na našem sajtu. U kampanji u decembru pokrenuli smo i devet postupaka po službenoj dužnosti i za njih doneli rešenja. Sličan je i broj postupaka u toku, a koji se odnosi na junske izbore - naveo je Damnjanović.

Foto: K1info/ATA Images/Shutterstock

 

Odgovarajući na pitanje da li je i koliko bilo prijava zbog funkcionerske kampanje, on je rekao da je u toku kampanja 2023. i ove godine, zbog sumnje na postojanje povrede odredaba člana 50 Zakona o sprečavanju korupcije, podneto ukupno 56 prijava protiv javnih funkcionera, od kojih je za decembarske izbore izrečeno 10 mera opomene.

- Tokom kampanje za izbore održane u junu Agencija je u šest postupaka utvrdila da je javni funkcioner postupio suprotno zakonu i izrekla je meru opomene, u pet slučajeva je naloženo funkcionerima da otklone povredu zakona, što su oni u dva slučaja i učinili, dok je u tri slučaja uručenje u toku - naveo je Damnjanović.

Naveo je da je tokom oba izborna ciklusa Agencija angažovala 188 terenskih posmatrača, koji su prethodno prošli obuke. Govoreći o obavezama stranaka koje su učestvovale u izbornim utakmicama, Damnjanović je rekao da svi imaju obavezu da Agenciji podnesu preliminarni i konačni izveštaj o troškovima kampanje.

- Svoju obavezu za 2023. godinu ispunilo je 357 političkih subjekata za preliminarne izveštaje, a 371 za konačne. Kada je reč o 2024. rok za preliminarne izveštaje je bio 26. maj i tu obavezu je ispunilo 290 političkih subjekata - naveo je Damnjanović.

Dodao je da kad budu objavljeni konačni rezultati za junske izbore počinje da teče rok od 30 dana za podnošenje konačnih izveštaja.

Upadi u kol-centre SNS

Osvrćući se na upade u kol centre SNS tokom junskog izbornog dana, on je rekao da je Agencija dobila veliki broj dopisa s pitanjem da li su tokom kampanje kol-centri dozvoljena aktivnost po Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.

- U Zakonu je jasno navedeno koje aktivnosti podrazumeva kampanja, a čiji je cilj da se predstavi program, učesnici i da se birači pozovu da za njih glasaju. Kol-centri nisu zakonom zabranjeni, a oni se mogu organizovati i za istraživanja javnog mnjenja, rad sa biračima i članstvom... - istakao je Damnjanović.

Ostavite komentar