Vesti > Svet

Ko su najveći pobednici i gubitnici IZBORA za EVROPSKI PARLAMENT? Posle burne noći, jedna stvar je sigurna

Lider mađarskih nacionalista prošao je gore nego što se očekivalo, pošto se suočio sa oštrom konkurencijom Mađara

Izvor: K1info/Dnevnik.hr

Autor: Anica Ninković

10/06/2024 > 11:00

podeli vest:

Ko su najveći pobednici i gubitnici IZBORA za EVROPSKI PARLAMENT? Posle burne noći, jedna stvar je sigurna
Foto: ATA Images/Tanjug/AP


Jedno je sigurno posle nedeljnih izbora za Evropski parlament - neće svi slaviti. Desnica je ojačala, a iza zelenih i liberala teška noć. Politiko je napravio analizu i saopštio ko je sinoć imao razloga za slavlje, a ko verovatno želi da što pre zaboravi jučerašnje izbore.

Pobednici

Ursula fon der Lajen

Posle nedeljnih izbora, predsednica Evropske komisije ima dobre šanse da dobije novi mandat sa mogućom koalicijom socijalista, liberala i sopstvene Evropske narodne partije (EPP). Te tri grupe - koje je podržavaju tokom njenog sadašnjeg mandata - imaće oko 407 mandata u parlamentu.

Iako ima 361 glas, mogućnost prebega znači da njena pobeda još nije izvesna, a biće joj potrebna i podrška šefova država članica Evropske unije u Evropskom savetu. Ipak, EPP je u dobroj poziciji da to progura. Manfred Veber, lider EPP, pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona da podrže Fon der Lajen još pet godina.

EPP je pobedio u Nemačkoj, Španiji, Poljskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Luksemburgu, Kipru, Letoniji, Estoniji, Finskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. Takođe je osvojio šest mesta u Holandiji, nadmašivši očekivanja.

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Đorđa Meloni

Lider italijanske desnice pobedio je na izborima u Italiji pobedivši svoje rivale. To je čini, zajedno sa Donaldom Tuskom iz Poljske, jednom od retkih lidera velike zemlje EU koja je pobedila. Čini se da je poboljšala svoj udeo glasova u poređenju sa izborima 2022. godine, preneo je Politiko.

Krajnje desno

Pobeda krajnje desničarke Marin Le Pen bila je glavna priča noći pošto je njen snažan nastup podstakao Makrona da raspusti parlament i raspiše nove izbore. Stranke krajnje desnice su takođe bile prve u Austriji, izjednačene na prvom mestu u Holandiji i drugom u Nemačkoj i Rumuniji. U parlament je ušao i francuski desničar i kandidat na prošlim predsedničkim izborima Erik Zemur.

Socijalisti

Iako se nisu istakle, evropske partije levog centra održale su svoje mesto, zauzevši drugo mesto u velikim zemljama kao što su Španija i Italija i blizu treće u Francuskoj, gde je izgleda da je Rafael Gluksman oživeo levi centar. Izuzetak u ovom pogledu je Nemačka, gde su Šolcovi socijalisti zauzeli treće mesto, iza krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku.

Peter Magiar

Saveznik koji je postao suparnik mađarskog premijera Viktora Orbana, Mađar je osvojio oko 30 odsto glasova nakon što je ove godine ušao u trku, tvrdeći da je lider mađarske opozicije.

Robert Metsol

Predsednica Evropskog parlamenta sa Malte donela je svojoj stranci dodatno mesto, osvojivši preko 87.000 preferencijalnih glasova. Malteški mediji objavili su da je ona postala kandidat sa najvećim brojem glasova za Evropski parlament od ulaska zemlje u EU.

Gubitnici

Emanuel Makron

Francuski predsednik je pretrpeo udarac pošto je njegova partija završila na drugom mestu, jedva ispred socijalista za koje se nekada smatralo da su ih politički sahranili.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

Njegov glavni kandidat, Valeri Hejer, vratiće se u Brisel nakon što je više puta zasjenili njeni muški saveznici, posebno premijer Gabrijel Atal. Prema višem zvaničniku njene stranke Renev, Atal joj je čak zabranio da uđe u voz od Pariza do Brisela u nedelju uveče.

Olaf Scholz

Socijaldemokrate nemačke kancelarke preplavile su demohrišćani desnog centra i krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku. Sa samo 14 odsto glasova, SPD je postigao najgori rezultat na nacionalnim izborima u više od 100 godina. Šolc se suočava sa pozivima desnog centra da uradi isto što i Makron i raspiše vanredne izbore.

Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Havana

 

Zeleni

Zeleni su posle snažnog nastupa u 2019. pretrpeli udarac u Nemačkoj, pali su sa 21 mesta na samo 12, jedva se zadržali u Francuskoj i nisu osvojili nijedno mesto u Portugalu. Sve u svemu, izgubili su oko 20 mesta u teškoj noći za klimatske kampanje.

Jedan od vodećih kandidata njegove stranke, holandski poslanik Bas Eikhaut, rekao je da će Zeleni nastojati da igraju "konstruktivnu" ulogu u pregovorima o koaliciji - ako Fon der Lajen bude zainteresovana za razgovor sa njima.

Viktor Orban

Lider mađarskih nacionalista prošao je gore nego što se očekivalo, pošto se suočio sa oštrom konkurencijom Mađara. Iako je njegova stranka Fides osvojila 43,8 odsto glasova, to je bio njen najgori rezultat na izborima za Evropski parlament.

Ostavite komentar