Vesti > Politika

VUČIĆ O PRITISCIMA NA SRBIJU: Protiv sebe imamo NAJDOMINANTNIJE SVETSKE SILE! Evo kad se formira VLADA

Svetske sile za rezoluciju o Srebrenici, ali borićemo se, rekao je predsednik Srbije

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

15/04/2024 > 08:28

podeli vest:

VUČIĆ O PRITISCIMA NA SRBIJU: Protiv sebe imamo NAJDOMINANTNIJE SVETSKE SILE! Evo kad se formira VLADA
Foto: RTS Printscreen


Verujem da će u narednih 10 do 15 dana da bude izabrana nova vlada, pre majskih praznika i da sa novom vladom dočekamo veliki sabor sa Republikom Srpskom.

Ovo je danas izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i objasnio da nam nisu veliki izgledi po pitanju rezolucije o Srebrenici u UN jer protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada. Vučić je jasno poručio da ćemo se boriti.

- Ja mislim da je za ljude u Srbiji od presudnog značaja da mi uradimo svoj posao, ono što možemo da se borimo. Nama izgledi nisu veliki, protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada i nema tu mnogo šta da se krije. Oni su, kad je reč o rezoluciji za Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, svi sponzori te rezolucije - 17 zemalja, sa izuzetkom Novog Zelanda i Čilea - rekao je Vučić za RTS.

Kaže da su glavni kosponzori Ruanda i Nemačka.

- Dakle, sve ostalo su zemlje, od SAD, Italije, Francuske, najrazvijenijih zemalja Zapada rekli da će se boriti za tu rezoluciju. Da, mi smo dobili zvaničan stav da će da lobiraju i da će da se bore za tu rezoluciju - rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao na jutrošnje napise u medijima u regionu i to da je neobično to, potpuno "kopi-pejst", da svi objavljuju tekstove o Srbiji i kupovini "rafala" a kad je to uradila Hrvatska nikom ništa nije bilo čudno.

Naime, u Strazburu počinje prolećno zasedanje Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope na kome će se, između ostalog, voditi debata o zahtevu tzv. Kosova za članstvo.

Foto: RTS Printscreen

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je pisma svim članicama Saveta Evrope i pozvao ih da još jednom razmisle o prijemu tzv. Kosova. Pisao je i predsedniku Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija i razgovarao sa njim o rezoluciji o Srebrenici.

Pismo će danas uručiti specijalni izaslanik Vuk Jeremić. Svi koji gaze ustavni poredak Srbije, za to će odgovarati, kaže Vučić.

- Posebno sam ukazao na trik kojim će se služiti 10. maja kada će poslati nacrt ZSO u tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti, posle kojeg naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekome zamazali oči i obezbedili glas u Savetu Evrope - rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori, kao i da je o tome razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je imao razgovore juče i prekjuče sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

- Mi ćemo se držati ne samo međunarodno javno-pravnih normi, već ćemo se boriti do poslednjeg trenutka za istinu i pravdu - rekao je Vučić.

Ostavite komentar