Vesti > Politika

ŠAPIĆ objasnio zašto hoće da RASKRSTI sa SIMBOLIMA KOMUNIZMA i Josipom Brozom

Sve vreme se sistemski i intenzivno radi na raseljavanju srpskog stanovništva sa teritorije Kosova i Metohije, rekao je Šapić

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

09/04/2024 > 10:13

podeli vest:

ŠAPIĆ objasnio zašto hoće da RASKRSTI sa SIMBOLIMA KOMUNIZMA i Josipom Brozom
Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ


Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je ubrzano odvajanje KiM od Srbije počelo dolaskom komunista na vlast 1945. godine i da, između ostalog, i zato želi da raskrsti sa simbolima komunizma i Josipom Brozom. 

- Pre toga, Kosovo i Metohija postoji samo kao oblast, već 1963. Kosovo postaje autonomna pokrajina kojoj je već pripojeno 15 novih opština oduzetih od Stare Srbije i povećava se teritorija Kosova i Metohije za duplo, sa 5100 kvadratnih kilometara, na više od 10.000 - naveo je Šapić u objavi na Instagramu.

Dodao je da zatim 1969. Kosovo postaje socijalistička autonomna pokrajina, da bi vrhunac bio Ustav iz 1974. godine, kada Kosovo dobija sve karakteristike tadašnjih republika, današnjih država. 

A sve vreme se sistemski i intenzivno radi na raseljavanju srpskog stanovništva sa teritorije Kosova i Metohije, kako bi odnos u broju rastao u korist Šiptara i Albanaca - rekao je Šapić gostujući na televiziji Pink.

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Navodi i to da bi, da (nekadašnji predsednik Srbije i SR Jugoslavije) Slobodan Milošević 1991. godine nije ukinuo te komunističke granice, danas  bilo potpuno legitimno da one budu državne granice.

- Takođe, da se Tito nije posvađao sa Staljinom 1948. godine, a Enver Hodža ostao veran Staljinu, pa je prekinuo pregovore, Albanija bi postala deo SFRJ i dobila Kosovo i Metohiju, jer su se o tome dogovarali. Imali bi Kosovo koje je sastavni deo Albanije i danas ne bi uopšte bila tema da li se mi borimo da ga sačuvamo. I onda me pitaju: "Zašto hoćeš da raskrstiš sa simbolima komunizma i Josipom Brozom?" Pa, između ostalog i zato - naveo je Šapić.
 

Ostavite komentar