Vesti > Politika

NOVE VESTI IZ PARIZA: Vučić: "Veoma smo blizu POTPISA UGOVORA za nabavku NOVIH BORBENIH AVIONA"

Srbija je kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting, objasnio je predsednik Srbije

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

09/04/2024 > 09:40

podeli vest:

NOVE VESTI IZ PARIZA: Vučić: "Veoma smo blizu POTPISA UGOVORA za nabavku NOVIH BORBENIH AVIONA"
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, da smo veoma blizu potpisa za ugovor o nabavci novih francuskih borbenih aviona Rafal.

- Imam nove vesti - sa kompanijom Daso (Dassault) smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini Rafala. I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emenuelom Makronom - rekao je Vučić.

Dodao je da je duboko zahvalan Makronu što nam je omogućio da učestvujemo u tom procesu i što je bio od velike pomoći po tom pitanju.

- Ali ne samo to, mi ćemo proširiti našu saradnju na svim različitim nivoima - rekao je predsednik Srbije.

On je izjavio danas u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unapredila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

- Veoma sam srećan što možemo da analiziramo šta smo uradili u poslednje vreme i da li smo 100 odsto zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo, bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmena između Srbije i Francuske - rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International.

On je istakao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bismo ga verovatno i dobili da smo država članica NATO ili EU.

Foto: Sarah Meyssonnier/Pool via AP

 

- Već bismo taj rejting dobili od tih velikih kuća za ocenu kreditnog rejtinga.  Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro - naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da javni dug u Srbiji iznosi 48,5 odsto BDP, a da je očekivani nivo budžetskog deficita 2,2 odsto.

- Nije bitno da li će ići do 2,5 odsto, ali ne i više od toga ove godine, što govori o stabilnom okruženju i o dobrim prilikama. U februaru smo imali stopu rasta BDP od 5,9 odsto, uz veliki rast industrijske proizvodnje za koju postoji fleš procena da je bila u prvom kvartalu 4,4 odsto. To bi bilo mnogo bolje nego što smo očekivali - istakao je Vučić.

Foto: Sarah Meyssonnier/Pool via AP

 

On je rekao da je Srbija sprovela mnoge reforme, pre svega državnih preduzeća.

- Ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšamo. Danas imamo 11.125 ljudi koji rade u okviru francuskih kompanija u Srbiji, u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji - rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija i Francuska proširiti saradnju u mnogim oblastima i podsetio da će Srbija biti domaćin specijalizovanog Ekspa 2027. godine

- Ne radi se samo tu o mladima, sportu i igri. Mi koristimo taj sajam kao kišobran da izgradimo čitavu državu, da gradimo nove autoputeve. Srbija gradi brzu prugu i mala Srbija je država sa najvećim brojem kilometara u izgradnji brze pruge u celoj Evropi. To pokazuje koliko smo posvećeni tome da postignemo najbolje rezultate do 2027. A postoji ogroman prostor za mnoge francuske kompanije da učestvuju - naglasio je Vučić.
 

Ostavite komentar