Vesti > Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ O IZBORIMA U GLAVNOM GRADU: Ako ne bude legitimne većine idemo na beogradske izbore!

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

20/02/2024 > 21:46

podeli vest:

PREDSEDNIK VUČIĆ O IZBORIMA U GLAVNOM GRADU: Ako ne bude legitimne većine idemo na beogradske izbore!
Foto: Tanjug/Marko Đoković/Shutterstock


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima.

On je u intervjuu za RTS govorio o najaktuelnijim temama.

Predsednik će pričati o beogradskim izborima, situaciji na Kosovu i Metohiji, ali i o temama u regionu i svetu.

- Hvala vam što mi pružate priliku da govorim i o manje važnim stvarima. Od ponedeljka ću krenuti na konsultacije u skladu sa Ustavom. U toku sledeće nedelje ću sa onima koji žele da razgovaraju, razgovarati, biće i onih koji neće hteti da razgovaraju. Obaviću konsultacije sa svima koji žele razgovore i posle toga ću da odredim mandatara.

- Što se tiče primedbi, mislim da je to najmanja primedba, ne ljutite se, mislim da je to besmisleno. Nevezano za to da li sam nosilac neke liste ili ne. Birački spisak je nešto što je dostupno svima. Svakom čoveku koji može da proveri da li je upisan ili nije. Birački spisak je uvek izgovor za neke ljude koji ne žele dovoljno da znaju, koji se prave da ne znaju, i koriste to kao pravdanje za sopstvene neuspehe - istakao je predsednik Srbije.

- Neće biti smanjenja tenzija u društvu dok god imate medije koji svu svoju aktivnost fokusiraju protiv političkih protivnika. Mora da se razgovara o ključnim pitanjima. Pred nama je mnogo važnih pitanja, mnogo teških izazova, ali i mnogo dobrih stvari. Zato sam siguran da ćemo imati jednu veliku većinu, ali bilo bi dobro da se jedan određeni broj njih pridruži i svojom kritikom, i kritika, dobra kritika, čvrsta, zasnovana na dokazima, od strane opozicije je veliki doprinos - rekao je Vučić.

- Mi smo prihvatili posmatrače, a samo njih četvoro ili petoro je učestvovalo u toj hajci, a potpisali su redovono izveštaje. Kada je reč o beogradskim izobrimabiće ih ukoliko ne bude legitimne većine, legalnu većinu imamo. Mene jedino što zanima jeste da postoji poštovanje građana Srbije. Ukoliko jedinstvena lista Branimira Nestorovića ne donese odluku, ako se on ne saglasi sa tim, mi ćemo ići na nove izbore.

- Demokrate su formirale potpuno nelegitimnu vlast zajedno sa njima, do duše legalnu. I bez obzira što je bila apsolutno nelegitimna, ja sam, pošto je to legalno, čestitao onima koji su upravljali gradom. Mi ne želimo da budemo neko ko će na nelegitiman način da upravlja bilo čime. U paraleli kao da nećete biti legitimni ukoliko formirate. Ne, nećemo biti legitimni sasvim i punog legitimiteta ukoliko bismo formirali vlast 56. Jer očigledno je da ne bismo imali zeleno svetlo od Branimira Nestorovića i njegove grupe. Ja mislim da je to fer da se kaže građanima. A stvarno mislite da neko od nas, pošto neki kažu "vi to radite zbog izveštaja, rezolucije, plašite se, ne znam koga". Ljudi, vi to od sebe polazite. Mene jedino što zanima to je da postoji poštovanje građana Srbije, a ne stranaca. U skladu sa tim, dakle, ako lista gospodina Nestorovića ne donese odluku, do sada je nisu donele. Isto je jedinstvena lista. Jedinstvena lista gospodina Nestorovića. Mi sa recimo onim što misli gospodin Jerković imamo čak veći legitimitet mnogo nego što je imao Đilas sa socijalistima 2008. Jer, je ne zaboravite, on bio nosilac liste za Beograd - rekao je.

Foto: Printscreen RTS

 

- Narod je taj koji govori da li će neko da pobedi ili ne. Nekad to može da se promeni posle godinu dana, nekad posle pet godina. Da li će biti izbora ili ne znaćemo 1. marta, kada budemo videli šta će oni reći, onda u skladu sa zakonom se ide na izbore.

- Ako budu imali većinu čistu kao suza, super, formirajte vlast, ako ne, idete na izbore - rekao je.

- Moram, da vam saopštim ekskluzivnu vest, od decembra ćemo vozom ići do Subotice za sat vremena.Da, pruga će biti gotova u septembru, onda ide nabavka vozova i već od 1. decembra idemo do Subotice za sat vremena.

- Ja mislim da je strašno važno, čovek mora da razume šta je ono što se dešava oko nas. I mora da uči, stalno. Mora da napreduje. I kroz školu napredujete, na fakultetu napredujete. Oni koji rade, nisu oni završili školu jednom zauvek, moraju dalje da uče. Oni koji uče moraju da rade. I u politici morate da sagledavate događaje u svetu, morate da vidite šta je to što se zbiva. Verovatno bi 90 odsto novinara uradilo sve isto što i vi. Imamo drugačija interesovanja, vi i ja. Ili jedan deo javnosti u odnosu na ono što su moja interesovanja. Ja nemam problem, kao što znate. I za razliku od svih drugih predsednika sa kojima ste razgovarali, nikakva pitanja niti tražim, niti me zanima. Na sve sam uvek spreman da odgovorim. Za mene su neke druge teme od ključnog značaja - rekao je Vučić

O Ekspu

- Suština je sledeća. Ekspo nije samo Ekspo. Nije samo sajam, napravićemo najmoderniji. Mi pod Ekspom ne podrazumevamo izgradnju našeg severnog osmeha, to nema veze sa Ekspom. Nas će troškovi za Ekspo da izađu preko 2,5 milijarde, za izložbu. Sve ovo drugo što sam pričao pruga Beograd - Niš, skoro 3 milijarde, sve je to deo Ekspa. Deo Ekspa je i pruga od aerodroma do Obrenovca preko Ekspa i Nacionalnog stadiona, i aerodrom u Nišu gde sad mi moramo da intervenišemo i uradimo kanalizaciju, da bismo mogli dalje da ulažemo, jer recimo aerodrom u Nišu sa 27.000 putnika, došao je ove godine do 448.000 putnika. Naše kompanije dobro rade, sve je to Ekspo. U Ekspo nam ulaze i mamografi i magnetne rezonance i porodilišta, u ovom trenutku u Srbiji imamo 57 porodilišta. Radovi su u Vranju, Prokuplju, Leskovcu i Novom Pazaru. Svih 57 ćemo da ili uradimo nova ili rekonstruišemo. Završava se Višegradska. Kad pričamo već o tome hoću da nam majke, koje treba da nam donesu decu, da imaju najbolje moguće uslove - rekao je Vučić.

Ostavite komentar