Vesti > Politika

Vučić na američkoj TV Newsmax: Imamo DOBRE ODNOSE i sa Rusijom i sa Ukrajinom

Najava za gostovanje predsednika Srbije na ovoj televiziji emitovana je na Tajm skveru čak 50 puta.

Autor: K1info/Blic

21/09/2022 > 16:25

podeli vest:

Vučić na američkoj TV Newsmax: Imamo DOBRE ODNOSE i sa Rusijom i sa Ukrajinom
Foto: Printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Njujorku na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacije, dao je ekskluzivni intervju za američku televiziju Newsmax, u jednoj od kultnih emisija čuvenog autora Roba Finetrija

Najava za gostovanje predsednika Srbije na ovoj televiziji emitovana je na Tajm skveru čak 50 puta.

Ovim putem ukazana je velika čast za našu zemlju, svako ko se bude našao na ovom delu Menhetna videće reklamu i poziv "Posetite Srbiju".

Vučić je gostovao sa bivšim američkim specijalnim izaslanikom za Balkan Ričardom Grenelom, koji ga je odmah pitao o Kosovu, podsetio da su se poslednjih nedelja bile prisutne tenzije ali upitao vode li se trenutno razgovori po tom pitanju.

- Verujemo da smo uspešno rešili situaciju sa kojom smo se borili pre nekoliko nedelja, ali moramo da nađemo kompromisno rešenje, moramo da ulažemo u to, opet mislim da smo uspešno deeskalirali krizu na Kosovu i Metohiji. Moramo da uložimo još napora da se nastave razgovori i nadam se da će i druga strana shvatiti korist od razgovora - odgovorio je predsednik Srbije.

 

 

Povodom Vašingtonskog ugovora i da se Srbija obavezala na diverzifikaciju energetike, rekao je da "nije pitanje samo odnosa sa Rusijom, već i toga što je dobro za Srbiju".

- Uvek smo imali tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom i poštovali terotorijalni integritet svih zemalja u svetu, ali smo i osudili invaziju na Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN. Moraćemo da vidimo sve mogućnosti, kako da unapredimo energetski sektor - istakao je Vučić.

Vučić je dodao da kompanija Rivian, američka kompanija koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja.

- Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali ja mislim da je dobra poslovna kriza razlog zašto Rivian dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3.3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju - kazao je on.

Na pitanje da li šta misli da li predsednik Rusije Vladimir Putin blefira povodom najave upotrebe nuklearnog oružja, rekao je da ne misli.

- Mi se nadamo da će mir pobediti, i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Mnogo puta sam govorio sa Putinom, i ja ne verujem da on blefira. To je sve što mogu da kažem - rekao je Vučić.

Na kraju intervjua, voditelj je pitao predsednika Srbije koja je razlika između predsednika DŽoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Vučić je kroz smeh rekao da je to pitanje najteže od svih.

- Sreo sam predsednika Bajdena četiri puta, Trampa dva puta. Bajden je jedan od najbolje pripremljenih političara, za bilo koju diskusiju. Tramp je veoma harizmatičan, kao buldožer, uvek hoće da vidi rezultate. On je shvatio da nas ekonomija može povezati na Balkanu, i posvetili smo se konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je počelo da ulaže, kako bi sve strane napredovale ekonomski - zaključio je predsednik Vučić.

Generalna debata traje do 26. septembra, a Vučić će se obratiti danas.

Na Generalnoj debati će učestvovati čak 92 predsednika država i kraljeva i 58 predsednika vlada, dok će ostale državne delegacije predstavljati potpredsednici država i vlada i ministri spoljnih poslova.

 

 

 

 

Ostavite komentar