Vesti > Svet

Putinov govor POMEREN ZA SUTRA - neki tvrde da to radi namerno, drugi da je stanje u Kremlju haotično

Sergej Markov, ruski politolog, bivši bliski savetnik Putina, saopštio je na Telegramu da se obraćanje naciji pomera za sutra

Autor: K!inf/Telegraf.rs

20/09/2022 > 22:33

podeli vest:

Putinov govor POMEREN ZA SUTRA - neki tvrde da to radi namerno, drugi da je stanje u Kremlju haotično
Foto: Tanjug/AP Photo/Stanislav Krasilnikov/TASS News Agency Host Pool Photo


Zapadni mediji u kasnim popodnevnim satima, objavili su vest da će se ruski predsednik Vladimir Putin navodno obratiti naciji u televizijskom prenosu u vezi sa najavljenim referendumom na okupiranim teritorijima u Ukrajini.

Ruski državni mediji uglavnom ćute o tome, a jedini koji se do sada oglasio je poslovni dnevnik RBC. Preneli su da Putin 20. septembra planira da da izjavu o predstojećim referendumima.

- Predsednik Vladimir Putin mogao bi u utorak 20. septembra da govori o referendumima na teritorijima u regijama Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporižje - navodi RBC, a kao izvor navode tri osobe bliske Kremlju.

Govor se očekuje do kraja dana, a šta će Putin tačno reći, sagovornici RBC-a nisu znali da odgovore. Poslali su upit portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu, ali od njega nisu dobili odgovor.

Jedan od urednika nemačkog medija "Tageszeitung", Dominik Džonson, ima zanimljivu teoriju koju je izneo na Twitter-u.

- Putin je najavio obraćanje naciji, ali se ne oglašava. Dok su oči sveta uprte u Moskvu, nikoga nije briga za Sednicu skupštine UN-a, na kojoj Putin nije smeo da učestvuje. Trolovanje na najvišem nivou - napisao je Džonson.

 

 

Takođe, Sky News prenosi izjavu penzionisanog britanskog generala Ričarda Širefa koji je rekao da je odlaganje emitovanja govora Vladimira Putina "prilično haotična".

 

 

- Videli smo najavu da će biti oko osam sati po moskovskom vremenu. Upravo smo videli tvit RT-a u kojemu piše da neće biti u osam sati, a to je svakako prošlo - rekao je on.

General je zatim dodao da mu ovo pokazuje da su stvari haotične.

- Konačno, za međunarodnu zajednicu je, a posebno za NATO, važno da ne smemo ni trepnuti, kako je ukrajinski ministar spoljnih poslova tako jasno rekao, to je čin očaja. Ako Rusija pomoli glavu iznad ograde, NATO će je srušiti - rekao je on.

Kao jedna od tema o kojim bi Putin večeras mogao da govori spominje se i mobilizacija u Rusiji.

- Mislite li da nam treba? - upitala je predsednica Saveta Ruske Federacije Valentina Matvijenko, kako bi izbegla odgovor na novinarsko pitanje.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija francuski predsednik Emanuel Makron osudio je najave referenduma u okupiranim ukrajinskim regionima i optužio Rusiju da želi povratak u eru carstva i kolonija.

- Od 24. februara gledamo povratak doba imperijalizma. Francuska to odbacuje - rekao je Makron, dodajući da Rusija želi da nametne novi poredak u kojem bi jaki tlačili slabe.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da veruje da Vladimir Putin traži način da okonča rat koji je započeo u Ukrajini i da će biti napravljeni "značajni koraci".

Prema poslednjim informacijama, koje prenosi portal NEXTA, propagandisti su povukli najavu da će se Putin obratiti naciji, a ruski mediji prenose da se Peskov ne javlja medijima na pozive.

Takođe, Sergej Markov, ruski politolog, bivši bliski savetnik Putina, saopštio je na Telegramu da se obraćanje naciji pomera za sutra.

 

 

 

Ostavite komentar