Vesti > Politika

Vučić iz Njujorka: Realne prognoze ŠTA ČEKA SVET su još MRAČNIJE nego što ih je predstavio Gutereš

Vučić se uključio u Dnevnik RTS-a iz NJujorka, gde prisustvuje 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Autor: K1info/Tanjug

20/09/2022 > 20:14

podeli vest:

Vučić iz Njujorka: Realne prognoze ŠTA ČEKA SVET su još MRAČNIJE nego što ih je predstavio Gutereš
Foto: Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Njujorku, da realne prognoze za svet moraju biti još mračnije, nego što ih je na početku Generalne skupštine UN predstavio generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

- Govorio je o više kriza od Roga Afrike do Avganistana, pominjujući i najtežu - Ukrajinu. Naša pozicija je još teža imajući u vidu činjenicu da UN igraju, a to nije krivica Gutereša, slabiju ulogu u svetu, jer su velike sile sve preuzele na sebe - kazao je Vučić za RTS.

On je ocenio da se dogodilo de fakto rušenje poretka UN. Konstatovao je da se sada u Njujorku održava najveći skup u UN.

- Ne pamtim da je ovoliko šefova država, predsednika i premijera više od 150 učestvovalo na Generalnoj skupštini UN. Ljudi traže neki izlaz i nadu - kazao je on.

Vučić je rekao da, posle izlaganja predsednika Kirgizije i Turske, može da se vidi da u svetu postoji bezbroj kriza, i da je teška situacija.

- U narednih sedam do deset dana donećemo važne odluke sa kojima ću upoznati građane. Narednih dana obratiću se sa merama koje su važne za građane - najavio je on.

 

 

Vučić je rekao večeras da ima dobru vest za građane Srbije, jer je u Njujorku dobio još jednu notu o povačenju prizanja nezavisnosti Kosova.

- Još jedna fascikla vise, jos jednu notu imamo, čime snažimo našu poziciju u ovoj organizaciji - rekao je Vucić za RTS iz Njujorka gde učestvuje na Generalnoj debati UN.

On je dodao i da će se ćutati sve dok Priština ne krene da podnosi zahteve za ulazak u međunarodne institucije, a da će se onda iznenaditi brojem zemalja koje su povukle priznanje.

Vucić je ocenio i da to neće pomoci da se reše brojni problemi, ali da će Srbija imati jasnu većinu u svetskoj organizaciji.

Na pitanje o vesti koja kruži da će Pristina da bude primljena u Savet Evrope, Vučić kaže da to nije ništa novo i da predstavlja dodatni pritisak na Srbiju da prihvati papire koje nismo videli i o kojima, kako navodi, ne može da govori.

- Nisam ih preuzeo, neka druga strana je pisala i puštala u javnost - napomenuo je Vucić i ukazao da je pred Srbijom težak period.

Dodao je i da Priština takve korake preduzima uz podršku onih koji su napravili Kosovo nezavisnim.

On je dodao da Srbija i dalje nastavlja da traži kompromisna rešenja, ali i da snaži ekonomsku saradnju sa SAD, i da je to važno za našu zemlju.

- Kao što se trudimo da čuvamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom. To je jedina politika koju možemo da imamo. Mi zbog Kosova možemo da imamo samo svoju stranu. Mi moramo da budemo svuda, zato što se borimo za goli život svog naroda i svoje zemlje - kazao je predsednik.

Vučić je dodao da će svi svetski lideri pročitati njegov govor, i da će ga i čuti pošto Zelenski govori neposredno pre njega.

Predsednik Vučić je najavio da će sutra u Njujorku imati sastanak na kojem će biti i prisutni lideri Zapadnog Balkana.

- To je veoma važan sastanak za nas. Najavili su podršku nekim zemljama za koje smo govorili da se ponašaju neodgovorno. Najavili su pomoć za neke države koje imaju visok javni dug. Nemojte da kažnjavate najbolje, da kažnjavate one kojima je javni dug ispod 55 odsto, to sam im i rekao. Ne možete da pomažete jednima, nego da pomažete svima, na tom sastanku biće prisutni i Abazović, Džaferović, Vjosa Osmani, Dimitar Kovačevski...

Ostavite komentar