Vesti > Politika

USVOJENA ZAJEDNIČKA IZJAVA na skupu u Skoplju! Evo šta to znači za SRBIJU i region

Istaknut je izuzetan značaj saradnje u regionu i integracija u EU

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

23/01/2024 > 08:58

podeli vest:

USVOJENA ZAJEDNIČKA IZJAVA na skupu u Skoplju! Evo šta to znači za SRBIJU i region
Foto: Tanjug/AP


Lideri Zapadnog Balkana usvojili su na skupu ''Plan rasta: Zapadni Balkan i Evropska unija'' održanom u Skoplju zajedničku izjavu, u kojoj se ističe izuzetan značaj saradnje u regionu i ukazuje da Plan rasta predstavlja novu priliku za promociju ekonomskog i socijalnog približavanja regiona Evropskoj uniji.

U izjavi od 11 tačaka usvojenoj na jučerašnjem skupu navodi se da zajednički napori zemalja Zapadnog Balkana imaju za cilj ne samo jačanje integracije regiona, već i približavanje široj integraciji u jedinstvenom tržištu EU. U prvoj tački je navedeno da su lideri, "uz prepoznavanje zamršenog geopolitičkog pejzaža koji karakterišu ruska agresija protiv Ukrajine i tekuća kriza na Bliskom istoku", istakli ''izuzetan značaj'' saradnje u regionu i integraciju sa Evropskom unijom i posvećenost unapređenju slobode kretanja kapitala, robe, usluga i ljudi.

U drugoj tački se navodi da se priznaje značaj zaključaka predsedavajućeg samita Berlinskog procesa u Tirani od 16. oktobra 2023. i Briselske deklaracije iz samita EU-Zapadni Balkan od 13. decembra 2023. godine.

Dalje se naglašava da novi Plan rasta Zapadnog Balkana predstavlja novu priliku za promociju ekonomske i socijalne konvergencije regiona sa Evropskom unijom kao sredstvom za napredovanje u procesu pristupanja i ističe posvećenost tome da se iskoriste mogućnosti koje Plan rasta pruža.

- Spremni smo za implementaciju ovog sveobuhvatnog Plana, ukorenjenog u postupnoj integraciju u jedinstveno tržište EU, poboljšanu regionalnu ekonomsku integraciju, ubrzane fundamentalne reforme, poštovanje demokratije, osnovnih prava i vrednosti i vladavine prava, uključujući one koje se bore protiv korupcije i suzbijaju političko mešanje u nezavisne institucije koje treba podjednako da služe svim građanima - navedeno je u izjavi.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

 

Dodaje se da se Plan rasta posmatra kao šansa za podsticanje i sprovođenje ključnih reformi ka zatvaranju jaza u konvergenciji sa EU, što će podstaći razvoj, uključujući socio-ekonomski reforme, tokom ključnog trenutka u procesu proširenja.

- U tom duhu započeli smo pripreme za implementaciju Plana rasta, uključujući razvoj strateških reformskih planova koji usmeravaju akcije i investicije u naredne četiri godine - piše u zajedničkoj izjavi.

Lideri su naveli da se reformski programi zasnivaju na pojedinačnim naporima u okviru ključnih ekonomskih reformi, za koje se obavezuju da će nastaviti da unapređuju i podržavaju, i da će Plan rasta dopuniti postojeću podršku pretpristupnoj pomoći i pružiti dodatni podsticaj implementaciji investicionog plana i reformi na putu pristupanja EU.

- Zajedno, kao region, koncentrisaćemo naše napore na promovisanje regionalne ekonomske integracije kroz zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima i standardima EU dok istovremeno unapređujemo otvaranje tog tržišta ka jedinstvenom tržištu EU - navedeno je u izjavi.

Lideri su istakli da cene podršku EU u tom procesu i da su posvećeni pripremi za ambiciozni nastavak aktuelnog CRM akcionog plana, naglašavajući značaj saradnje sa Regionalnim savetom za saradnju, Ceftom, Energetskom zajednicom i Transportnom zajednicom, kao i sa Komorskim investicionim forumom u tom procesu.

U izjavi se ističe da, uz prepoznavanje potrebe za kolektivnim doprinosima razvoju Plana rasta, zajednički napori imaju za cilj ne samo jačanje integracije unutar regiona, već i da ''utru put i budu odskočna daska za širu integraciju sa jedinstvenim evropskim tržištem''.

Foto: Tanjug/AP

 

Navodi se da će se to sastojati od ubrzanja zajedničkih poduhvata za olakšavanje regionalne trgovine, smanjenje negativnog uticaja necarinskih mera, otvaranje uslužnog sektora i olakšavanja kretanja radnika.

- Potvrđujući da je EU otvorena za razmatranje predloga iz Plana rasta čiji je cilj unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU i unutar regiona, pojačaćemo napore da se uskladimo sa pravilima jedinstvenog tržišta EU - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da će biti otvoreni relevantni sektori za susede, na način koji se pridržava principa zajedničkog regionalnog tržišta i pravila EU u cilju očuvanja integriteta jedinstvenog tržišta EU sa jednakim uslovima.

Foto: Tanjug/AP

 

- Čvrsto verujemo da će Instrument za reformu i rast opipljivo unaprediti proces pristupanja za naše građane i doprineti smanjenju socijalnog i ekonomskog jaza u regionu, uz stvaranje poluge za implementaciju tržišno orijentisanih reformi koje generišu rast - dodaje se u zajedničkoj izjavi lidera sa skupa u Skoplju.

Na skupu u Skoplju učestvovali su premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, predsednik Srbije Aleksandar Vucić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, kao i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Sastanku je prisustvao i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan. Putem video poruke prisutnima se obratila i predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Ostavite komentar