Vesti > Politika

PRISUSTVO VUČIĆA u Davosu obezbeđuje VISOK STATUS SRBIJE: Profesor Savić o SVIM PREDNOSTIMA susreta sa svetskim liderima

Važna stvar koju Srbija može da iskoristi jesu i razgovari sa stranim investitorima o novim projektima, naveo je on

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

11/01/2024 > 18:12

podeli vest:

PRISUSTVO VUČIĆA u Davosu obezbeđuje VISOK STATUS SRBIJE: Profesor Savić o SVIM PREDNOSTIMA susreta sa svetskim liderima
Foto: Tanjug printscreen


Samo prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu obezbeđuje visok status Srbije na tom skupu, i u tim kontaktima koji budu prisutni sa vodećim svetskim liderima otvara se prostor za afirmisanje Srbije, izjavio je danas profesor FEFA Nebojša Savić.

On je za Tanjug rekao da druga važna stvar koju Srbija može da iskoristi za svoju promociju na forumu u Davosu, koji će biti održan od 15. do 19. januara, jeste ekonomski aspekt gde bi moglo da se razgovara sa stranim investitorima o novim projektima koji mogu da se razvijaju u Srbiji, koji su, napominje on, dragoceni i potrebni. 

- Osnovna orijentacija ovogodišnjeg svetskog ekonomskog foruma biće uspostavljanje nekog dijaloga, smanjivanje tenzija u uslovima kada imamo dva rata i preti nam treći, između Kine i Amerike, u uslovima kada imamo problem sa zaštitom životne okoline i uslovima kada postoji veliki manjak robe na tržištu. Na svetskom ekonomskom forumu okupiće se ljud iz ekonomije, biznisa, inestitori, političari, novinari pokušaće da nađu način kako da se izađe iz ove situacije koja je veoma komplikovana - naveo je profesor.

Savić smatra da će suština razgovora foruma u Davosu biti da se traži rešenje koje će voditi ovu civilizaciju u bolju budnoćnost. 

Finansijski konsultant Vladimir Vasić ocenio je da je dobro da je Srbija učesnica na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu i da se među 30 lidera nalazi i srpska delegacija, jer prilika da se suretnete sa svim tim ljudima u jednom neformalnom kontaktu je posebno bitna, da kroz taj lični kontakt privučemo neke investicije.

Iako se vidi rast Srbije, Vasić kaže da ona treba da raste brže i jače, i napominje da bez investicija, znanja i novih tehnologija to ne može da se postgne tek tako. 

- Mi smo negde na polovini društvenog proizvoda proseka EU i da bi u narednih pet do sedam godina mogli da sustignemo prosek EU, ali je potrebno mnogo investicija. Taj rast između pet i sedam odsto mora da bude baziran na investicijama, novim tehnologijama - naveo je on. 

Prema njegovim rečima, sama zamisao Davosa kao Svetskog ekonomskog foruma jeste paltforma za komunikaciju i razmenu mišljenja, kao i za neke akcije koje nisu obavezujuće ali bi, kako kaže, trebalo da daju neki pravac kako da se ovaj turbulentni svet smiri.

- Obično bude oko 1.500 lidera sveta i lidera u raznim oblastima politike, biznisa i drugih sfera života, i pre par godina mogli smo da vidimo sve svetske lidere vodećih zemalja sevta. Mislim da poslednih godinu, dve dana to nije bio slučaj, verovatno neće biti ni ove. To govori o trenutnoj geoplolitčkoj situaciji, koja je takođe jedan izazov, s druge strane demografski, klimatski i naravno imate jednu mladu populaciju koja želi nešto da pokaže ovom svetu tako da je to možda još neki četvrti momenat koji je povezan sa tehnološkim delom - rekao je Vasić.

 

Ostavite komentar