Vesti > Politika

Sud u Prištini PONIŠTIO ODLUKU o eksproprijaciji zemljišta na SEVERU KOSMETA: To je bilo NELEGALNO I NEZAKONITO

Baze tzv.kosovske policije izgrađene su na privatnom posedu, tj. na zemljištu koje pripada Srbima

Izvor: K1info/Tanjug

10/01/2024 > 21:31

podeli vest:

Sud u Prištini PONIŠTIO ODLUKU o eksproprijaciji zemljišta na SEVERU KOSMETA: To je bilo NELEGALNO I NEZAKONITO
Foto: Kosovo Online


Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja, doneo je presudu kojom je poništio preliminarnu odluku vlade privremenih prištinskih institucija o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja prošle godine i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.

Kako prenosi portal Kosovo onlajn navodeći da je imao uvid u presudu, sud je na taj način, odlukom koja je doneta 18. decembra, zapravo potvrdio da su te eksproprijacije zemljišta bile nelegalne i u suprotnosti sa zakonom, a baze tzv. kosovske policije izgrađene na tim površinama bez pravnog osnova, na šta vlasnici i javnost na severu KiM ukazuju već mesecima.

"Poništava se preliminarna odluka tužene Vlade Republike Kosovo broj 09/142 od dana 10. 05. 2023. a predmet se vraća tuženoj strani na ponovo razmatranje i odlučivanje", navedeno je u rešenju suda. 

Sud u Prištini je ovu presudu doneo postupajući prema tužbenom zahtevu Miljana J. i Jordana J., koji su se tom sudu obratili 21. juna u postupku protiv vlade privremenih prištinskih institucija, sa zahtevom da se poništi odluka o eksproprijaciji doneta 10. maja 2023. godine, a u kojem su naveli da je deo njihovog zemljišta u naselju Gazivode (katastarska zona Velji Breg) u opštini Zubin Potok obuhvaćen odlukom o nelegalnoj eksproprijaciji.

Sud je uvažio sve argumente podnosilaca tužbe da je preliminarna odluka neosnovana, da je protivna Zakonu tzv. Kosova o eksproprijaciji, da u osporenoj odluci nema nikakvog obrazloženja zašto se vrši ekproprijacija zemljišta, da su baze izgrađene na privatnom zemljištu i pre nego što je postupak eksproprijacije počeo i da su pomenutom odlukom Prištine prekršena i načela zaštite prava imovine.

Sud ističe da vlada privremenih prištinskih institucija nije uspela da u preliminarnoj odluci obrazloži postizanje javnog cilja u slučaju odobravanja eksproprijacije nepokretnosti za javni interes i da nije dostavila dokaze da je održala javnu raspravu u opštini Zubin Potok, gde se nalaze imanja podnosilaca tužbe.

Foto: Tanjug screenshot

 

Sud je presudio i da tuženi, odnosno vlada privremenih prištinskih intitucija, "nije jasno obrazložio i argumentovao zašto je u konkretnom slučaju potrebno izvršiti eksproprijaciju nepokretnosti podnosioca tužbe, nije razjasnio činjenice za vlasnike imovine za koje je izdata preliminarna odluka za eksproprijaciju, za šta će se konkretno eksproprijacija i kako će se izvršiti zakonska javna svrha u slučaju eksproprijacije", navodi portal.

Sud je ocenio i da je povređeno pravo na imovinu koje je zaštićeno Protokolom 1. Konvencije za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda, ali i najvišim pravnim aktom tzv. Kosova.

Vlada u Prištini je 10. maja 2023. godine retroaktivno donela odluku o eksproprijaciji zemlje koja pripada Srbima, a na mnogim od tih parcela već su izgrađene nelegalne baze tzv. kosovskje policije.

U toj odluci je navedeno da se "odobrava eksproprijacija za javni interes nepokretnosti koje su neophodne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa".  

Srbi na severu KiM ističu da je odluka o eksproprijaciji njihove imovine i izgradnja baza tzv. kosovske policije nelegalna i nelegitimna i da je to samo jedan od pritisaka Prištine sa kojima se suočavaju.  

 

Ostavite komentar