Vesti > Politika

VUČIĆ POTVRDIO REČI LAVROVA: Držimo se BOLJE nego što očekuju, ali oko nekih stvari RUKE SU NAM VEZANE

Lavrov je precizno definisao šta se dešavalo od 2013. godine, kazao je Vučić

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Milena Gačević

01/12/2023 > 22:26

podeli vest:

VUČIĆ POTVRDIO REČI LAVROVA: Držimo se BOLJE nego što očekuju, ali oko nekih stvari RUKE SU NAM VEZANE
Foto: Tanjug/STR


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Dubaiju da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao istinu na ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, kako je zapad varao našu zemlju posle potpisivanja Briselskog sporazuma.

- Lavrov je sa izvanrednom tačnošću i preciznošću definisao te stvari - rekao je Vučić za Pink.

Predsednik je, na pitanje novinara kako vidi to što je Lavrov rekao da Srbija ne može da uđe u EU i otvori novo poglavlje ukoliko ne uvede i sankcije Rusiji odnosno ne uskladi se sa spoljnom politikom Evrope, rekao da je Lavrov govorio i o mnogo važnijim stvarima za Srbiju i srpski narod. 

- Nažalost, mi Srbi ne volimo da čujemo šta drugi govore, ni kada dolazi sa zapada, ni kada dolazi sa istoka. Mi bismo voleli da čujemo ad hoc negativno ili pozitivno mišljenje o političarima koje volimo ili ne volimo i to je sve. Suštinski, Sergej Lavrov je sve istinito rekao. On je govorio o mnogo važnim stvarima za Srbiju i o tome kako je to funkcionisalo od 2013. i kako su varali našu zemlju posle Briselskog sporazuma. Kako bi se dostiglo nešto što treba da se ispuni, onda se samo to ne bi ispunjavalo i onda bi se reklo Srbima - pa eto 10 godina nije ispunjeno, pa ćete dobiti i duplo manje od toga što ste tražili. To je tačno, to se sve događa - rekao je Vučić.

Kazao je da se samo postavlja pitanje šta mi možemo da promenimo, a da ostanemo ne samo živi, već da sačuvamo svoju decu, da nemamo ratove i da nam zemlja ekonomski napreduje.

- Pošto nije lako, sa izvanrednom tačnošću i preciznošću je Lavrov definisao te stvari, a moje pitanje je samo, a šta mi možemo da promenimo u svom odnosu - rekao je Vučić.

Dodao je da Lavrov nije nas kritikovao i da on, Vučić, ne postavlja time retorsko pitanje ruskom ministru spoljnih poslova već nama, s obzirom na to da sve to zna u mnogo gorem obliku nego što je Lavrov predočio javnosti.

- Tamo je Lavrov bio optužen da oni valjda Srbiju koriste za izazivanje sukoba u regionu i slično, ali suština je u tome da su nama prilično vezane ruke i da se mnogo bolje držimo nego što bi bilo ko očekivao čuvajući svoju nezavisnost, suverenitet i u donošenju odluka, a ne samo u smislu poštovanja Povelje UN i čuvanja naših granica - rekao je Vučić.

Istakao je da je situacija svakako teška i da će biti još teža.

Predsednik Srbije je rekao da nije to bitno da li njega ucenjuju, već da ucenjuju celu našu zemlju.

- Danas sam video da su neki bili u poseti u Nemačkoj i kažu da ćemo sve mi to da ispunimo i da će cvetati ruže na evropskom putu. Procureo je nekako izveštaj  Evropske komisije u kome se kaže da smo mi spremni za otvaranje celog klastera, sa četiri ili pet poglavlja, da smo i tehnički i suštinski spremni u svakom smislu, što znači da smo uradili dobre reforme. I Evropska komisija to prihvata i priznaje, ali kažu da će zavisiti od političkih stvari odnosno od razgovora sa Prištinom - naveo je Vučić.

Na pitanje kada ide u Brisel pošto je Aljbin Kurti rekao da nema saznanja kada će se sresti, Vučić je rekao da prištinska strana poslednji put nije htela da se sastane sa našim pregovaračem Petrom Petkovićem.

- Izbegli su, oni ne žele ništa da ispune, ali imaju svu podršku i sav pritisak je na našoj strani i to je jasno, nedvosmisleno i nesumnjivo - naveo je Vučić.

 

Ostavite komentar