Vesti > Politika

Vučić o nemogućnosti održavanja IZBORA na KiM: KURTI traži PRIZNANjE da bi SRBI GLASALI

Zapad će nam uvek reći da nema dovoljno mogućnosti da izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i izdaće jedno saopštenje ili još jednu izjavu

Izvor: K1info/Tanjug

01/12/2023 > 12:41

podeli vest:

Vučić o nemogućnosti održavanja IZBORA na KiM: KURTI traži PRIZNANjE da bi SRBI GLASALI
Foto: AP Photo/Peter Dejong


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da svi u Evropi znaju da Aljbin Kurti neće dozvoliti Srbima u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore 17. decembra, jer traži da priznamo tzv. Kosovo da bi Srbi dobili pravo koje im pripada.

Vučić je to rekao u Dubaiju na pitanje novinara da prokomentariše razgovor sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom kao i to da su se iz EU poslednjih dana čuli pozivi da Prišitna obezbedi glasanje Srbima, ali i da je Kurti jutros sa sastanka sa ambasadorima Kvinte poručio da je neophodno potpisivanje međudržavnog sporazuma. 

Vučić je rekao da to znači da "mi moramo da priznamo Kosovo da bi Srbi mogli da učestvju na izborima i tačka i ništa više i ništa manje".

Kako je naglasio, to svi ljudi znaju u Evropi.

- Dobro je da će da reaguju, ali od te reakcije, naravno, mi nećemo mnogo toga da imamo, a opet im hvala. Dakle, neće biti izbora u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, zato što Aljbin Kurti ne želi da dozvoli Srbima ono pravo koje je prirodno, što je normalno da mogu da ostvare. Zapad će nam uvek reći da nema dovoljno mogućnosti da izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i izdaće jedno saopštenje ili još jednu izjavu - rekao je Vučić.

Podsetio je da je portparol EU Peter Stano već reagovao po pitanju izlaska Srba na izbore, i dodao da je "to to". 

- U svakom slučaju nam ostaje da razmišljamo kako da štitimo svoje interese i koliko i dokle možemo da ih štitimo - rekao je Vučić.