Vesti > Politika

Kurtiju se "KLIMA STOLICA"? Rakić tvrdi da UDARA NA SRBE kako bi skupio POLITIČKE POENE

Kritike na račun njegove vladavine su sve oštrije, do sad je imao delimičnog uspeha kod ekstremnog dela albanskog stanovništva, kaže on

Izvor: K1info/Tanjug

27/11/2023 > 13:30

podeli vest:

Kurtiju se "KLIMA STOLICA"? Rakić tvrdi da UDARA NA SRBE kako bi skupio POLITIČKE POENE
Foto: Tanjug printscreen


Spoljno-politički komentator Žarko Rakić izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u veoma ozbiljnoj situaciji kada je reč o teritoriji KiM, da su kritike na račun njegove vladavine svakodnevne i sve oštrije, a da jedino gde stalno pokušava da stekne političke poene jeste oštra politika prema Srbiji i Srbima na severu KiM.

On je to rekao za Tanjug povodom zabrane glasanja na izborima 17. decembra Srbima na KiM i dodao da Kurti to prilično vešto koristi i u tome je veoma dosledan.

- Kad god može udari na Srbiju i na Srbe. Do sad je tu imao nekog delimičnog uspeha kod ekstremnog dela albanskog stanovništva na Kosovu, ali je i to sve politika kratkog daha. To pokazuje da on nema ozbiljnu politiku, da ide od slučaja do slučaja i da veći deo svoje vlasti zasniva na toj agresivnoj politici prema Srbiji i Srbima na severu KiM - rekao je Rakić.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandar Vučića da slede teške nedelje i meseci jer je cilj međunarodne zajednice da Srbiju primoraju, na jedan ili drugi način, da prizna nezavisnost takozvanog Kosova, Rakić je istakao da priitsak na Srbiju da prizna otimanje dela svoje teritorije traje od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

- Ti pritisci su sporadično išli do visokih nivoa, pa se onda to malo popusti. Sada smo svedoci da navodno postoje neki rokovi i da će taj deo međunarodne zajednice koji je i kumovao uspostavljanju te nezavisne države Kosova, na svaki način pokušati da stigne do nekog nivoa da će moći da kaže da je nihova politika ipak bila u redu, a po cenu koju treba da plati Srbija - naveo je on.

Napomenuo je da takođe postoje pretnje uvođenja sankcija Srbiji u povlačenju stranih investitora i zaustavljenju njenog puta ka članstvu u EU.

U situaciji kada i dalje traje rat u Ukrajini, kao i na Bliskom istoku, Rakić smatra da deo međunarodne zajednice neće imati dovoljno energije, kao i ozbiljan plan da potpuno pritisne Srbiju da postigne bilo kakvo rešenje koje će u sebi sadržati priznanje nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, izbori u EU i predsedsednički izbori u SAD sledeće godine će uticati na Srbiju zato što je svet danas međusobno povezan i zato što na vidiku nema rešenja za najveće svetske probleme.

- Mi smo tu u veoma specifičnoj situaciji, nalazimo se u Evropi, u kojoj besni rat koji neće skoro biti okončan. Posledice po ekonomiju zemalja članica EU su više nego vidne, i pošto je srpska ekonomija orijentisana na EU, naravno da imamo i mi posledica, odnosno naš razvoj ne ide onom brzinom kojom bi moglo. Nadam se da nećemo doživeti još goru situaciju - objasnio je on. 

 

Ostavite komentar