Vesti > Politika

Priznanje za Beograd NIJE REŠENJE, jedini put FORMIRANJE ZSO: Obradović tvrdi da EU VIŠE NEMA MOĆ na KiM

Kurti koristi svaku priliku da pokaže Srbiji i celoj Evropi, pa i Americi, da on nema nameru da ide ka normalizaciji odnosa, rekla je ona

Izvor: K1info/Tanjug

27/11/2023 > 12:51

podeli vest:

Priznanje za Beograd NIJE REŠENJE, jedini put FORMIRANJE ZSO: Obradović tvrdi da EU VIŠE NEMA MOĆ na KiM
Foto: Tanjug printscreen


Analitičarka Centra za stratešku analizu Biljana Šahrimanjan Obradović izjavila je danas da priznanje tzv. Kosova za Beograd nije rešenje, već da je jedini pravi put formiranje ZSO koja bi doprinela miru i stabilnosti na KiM, ali i u Srbiji.

Ona je rekla za Tanjug, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da slede teške nedelje i meseci jer je cilj međunarodne zajednice da Srbiju primoraju da prizna nezavisnost tzv. Kosova, da se godinama unazad EU uspavala i da više nema moć da utiče ni na Beograd, ni na Prištinu, ali da ima moć da postavi neke svoje predloge.

- Predsednik Vučić je uspeo svojim naporima da istisne to pitanje i da ga skloni sa dnevnog reda, dok vidimo da se ono ipak negde ponavlja. Svima je jasno stavljeno do znanja da mi nećemo prihvatiti takve kompromise, da mi nećemo ići na takve ustupke jer ko god to uradi, on daje ne samo teritoriju nekom da bude nezavistan, nego i napušta svoj narod - navela je ona.

 

Napominje da Srbija mora da ostane dosledna do kraja, jer ima lidera i državnika koji, kako kaže, shvata da mora da štiti srpske i nacionalne interese svojih građana gde god oni živeli.

Na pitanje koliko zabranom glasanja na KiM premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti skuplja jeftine političke poene, Obradovićeva je rekla da to nije prvi put da se Srbi koji žive na KiM suočavaju sa takvom situacijom, jer Kurti koristi svaku priliku da pokaže Srbiji i celoj Evropi, pa i Americi, da on nema nameru da ide ka normalizaciji odnosa.

- Dok mi ulažemo napore da idemo tri koraka napred, on nas svaki put vuče dva koraka unazad, zato što je njegova popularnost i politička jačina na KiM spala. Videli smo poslednje dve godine po svim istraživanjima da on klizi u određeni ambis, ukoliko nema oštru retoriku prema Beogradu - ocenila je ona.

Dodala je da ta Kurtijeva retorika nije dobra ni po albanski narod, a ni po srpski narod na KiM, s obzirom da preko 80.000 Albanaca svake godine napusti teritoriju KiM, jer, kako kaže, i albanski narod razume da mora da se živi u miru i slozi.

- Potezi Kurtija nisu dobri čak ni za njega u političkom smislu jer se ceo svet trudi da se ide ka normalizaciji odnosa, a Kurti tu normalizaciju koči upravo ovakvim ekscesima koje pravi - izjavila je Obradovićeva.

Smatra da izbori u EU i SAD sledeće godine neće uticati na Srbiju jer, kako ja objasnila, Srbija je proteklih 10 godina gradila dobre međunarodne odnose sa svim pripadnicima EU i SAD kroz direktne strane investicije i ekonomiju.

- Kada gradite dobre odnose, na vas ne može da utiče promena predsednika ili vlasti u toj državi. Vi morate da imate jak temelj koji vas povezuje sa tim državama, a to jesu direktne strane investicije jer je ekonomija ta koja spaja dve države. To su razumne odluke gde je neko shvatio da je potrebno da se ekonomijom spajamo, da jačamo našu ekonomiju, našu vojsku, ali sa vodećim državama poput Nemačke i SAD. Da ne mogu izbori u tim državama da utiču na našu poziciju - navela je Obradovićeva.

Ostavite komentar