Vesti > Srbija

NASTAVLJA SE BORBA ZA KULTURNO NASLEĐE NA KOSOVU: Za Unesko su DEČANI i GRAČANICA i dalje u Srbiji

Rastovac Siamašvili je naglasila da je ovo članstvo izuzetno bitno zbog pitanja tzv. Kosova

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2023 > 10:21

podeli vest:

NASTAVLJA SE BORBA ZA KULTURNO NASLEĐE NA KOSOVU: Za Unesko su DEČANI i GRAČANICA i dalje u Srbiji
Foto: Freepik.com/Wikipedia

Ambasadorka Srbije pri Unesko Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je da je reizbor Srbije, treći put u Izvršni savet (IS) Uneska jasan signal pozicije koju naša zemlja ima u svetu i da pokazuje koliko diplomatskog prostora imamo u zaustavljanju inicijativa suprotnih našim nacionalnim i državnim interesima, kao što je bila aplikacija Prištine za članstvo.

- Naš izbor je ogroman uspeh, pogotovo što smo jedini u okviru istočnoevropske grupe uspeli da postignemo reizbor. Dobili smo apsolutno najveći broj glasova, a pri tom je kod nas bilo više kandidata nego mesta - rekla je ona.

Prema njenim rečima, činjenica je da su zemlje prepoznale neophodnost da Srbija ostane u IS pokazuje koliko se vrednuje naš angažman i koliki ugled naša država uživa u Unesku.

Rastovac Siamašvili je naglasila da je ovo članstvo izuzetno bitno zbog pitanja tzv. Kosova, jer kako objašnjava, bilo kakav njihov eventualni zahtev bi morao da ide kroz IS, što nas stavlja u veoma dobru poziciju.

- S druge strane, bilo kakav eventualni zahtev se kosi sa dominirajućim raspoloženjem u Unesku, a to je snažno suprotstavljanje politizaciji. Ukratko, Priština u ovom trenutku nema nikakvu podršku za eventualni zahtev za članstvo - rekla je ona.

Dodala da je u toku Generalna konferencija Uneska i da nije bilo nagoveštaja da bi Priština mogla ponovo da podnese zahtev za članstvo, jer su shvatili da bi izgubili.

Foto: Shutterstock

 

- Kandidovali su se 2015. godine i izgubili su na glasanju, na sledećem zasedanju 2017. godine nisu formalno podneli zahtev, jer su bili obeshrabreni i posle toga nisu više ni pokušavali - rekla je ona.

Rastovac Siamašvili je naglasila da su naše četiri svetinje, Pećka patrijaršija, Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica koje se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine na poslednjem zasedanju Komiteta za svetsku baštinu u Saudijskoj Arabiji u septembru dobili ogromnu podršku da ostanu u njoj, a to ukazuje da su i dalje ugroženi.

- Ni jednog trenutka se nije otvorilo pitanje da li pripadaju Srbiji. Uz svaki od ovih srednjevekovnih manastira stoji da su u našoj zemlji. To je jasna poruka. Mi smo država ugovornica, kada je reč o manastirima na Kosovu - rekla je ona.
 

Ostavite komentar