Vesti > Politika

To je PRVI OZBILJAN ZNAK koji može DOVESTI DO MIRA: Nikolić objasnio ZAŠTO JE SPORAZUM između Izraela i Hamasa VAŽAN

Prema njegovim rečima, u grupi od 50 talaca koji bi trebalo da budu pušteni iz Pojasa Gaze od četvrtka, nalazi se 30 dece i osam majki

Izvor: K1info/Tanjug

22/11/2023 > 14:31

podeli vest:

To je PRVI OZBILJAN ZNAK koji može DOVESTI DO MIRA: Nikolić objasnio ZAŠTO JE SPORAZUM između Izraela i Hamasa VAŽAN
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da je postignuti sporazum između Hamasa i Izraela o oslobađanju 50 talaca iz Pojasa Gaze, uz posredovanje Katara, prvi ozbiljan znak koji može da dovede do mira.

- Nema nikakve sumnje da je pitanje kidnapovanih jedno od tri elementarna ratna cilja, kako ih je Izrael proklamovao od strane predsednika Vlade Netanjahua, pored onog da Hamas više ne bude suveren u Pojasu gaze, posle završetka ratnih dejstava. Pod dva da se više neće delovati da uslovi iz kojih će moći militantne frakcije da deluju protiv Izraela, i tri je oslobađanje svih talaca - rekao je on za K1 televiziju.

Prema njegovim rečima, u grupi od 50 talaca koji bi trebalo da budu pušteni iz Pojasa Gaze od četvrtka, nalazi se 30 dece, osam majki i 12 starijih žena. Konzul dodaje da se među kidnapovanim nalazi devojčica koja se zove Avigajl, kojoj su 7. oktobra u napadu Hamasa na Izrael ubijena oba roditelja.

Odgovarajući na pitanje da li se zna tačan broj preživelih talaca u Pojasu Gaze, Nikolić je rekao da se pominje cifra 239, od kojih, dodaje on, nisu svi državljani Izraela.

- Prioriteti su trebali da budu oni sa stranim državljanstvom, barem dvojnim, tu je jedan naš državljanin, iz Novog sada. Zatim Izraelci koji imaju dvojno državljanstvo, pa tek onda izraelski civili, a na kraju izraelski vojnici - naveo je on.

- Ja mislim da ovo jeste prvi značajan korak koji jasno naglašava mogućnost narednih faza, koje će implementirati mogućnost daljih razgovora i posredovanja, ne samo putem Katara - ocenio je on.

Kako je naveo, iako stanovništvo u Izraelu možda nije dovoljno svesni patnje civilnih žrtava iz Pojasa Gaze, ne može se naći niko u Izraelu ko se na bilo koji način raduju patnjama Palestinaca.

- Kada govorimo o najavljenom kopnenom delovanju u južnom delu Pojasa Gaze, Izrael je već proglasio zapadno od Han Junisa prema sredozemnoj obali, bezbednosnu zonu gde civilno stanovništva može da se povuče - istakao je on.

Konzul kaže da se u Izraelu sa empatijom izveštava o broju žrtava u Pojasu Gaze, ali napominje da ono što preovladava u svim izraelskim medijima jeste optuživanje Hamasa za krovnu odgovornost za stanje stanovništva u Gazi. Podseća da su pripadnici Hamasa, prilikom dolaska na vlast, bacali pripadnika i lidere Fataha sa krovova zgrada, pokazivali krvave dlanove, i dodaje da je od tada socijalno-ekonomsko stanje u Gazi detoriralo, kao i bezbednosno stanje.

- Po mirovnom sporazumu iz Osla, koji je postupno predviđao zone A, B i C, ako govorimo o zoni A ona je puna odgovornost palestinske uprave. Ovo je trebalo da bude stavni deo palestinske uprave. To je nešto što se na neki način u Izraelu priželjkuje, da posle svršetka ratnih dejstava, Izrael ni na koji način ne ostane tamo. Privremeno, vojno da, dok se ne stvore uslovi za preuzimanje odgovornosti od palestinskih vlasti - rekao je on.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Nikolić kaže da Izrael snosi deo odgovornosti za sve što se desilo jer su u poslednjih 18 godina neke od desno orijentisanih vlada opstruisale jačanje onoga na Zapadnoj obali što je, kako je objasnio, trebalo u budućnosti da preraste u palestinsku državu, čime su ojačali zapravo Hamas.

Ostavite komentar