Vesti > Svet

RAT PRETVORIO GAZU U GROBLJE DECE! Priče od kojih ćete se NAJEŽITI: Svaki dan plačemo dok ih UMOTAVAMO u POKROV

Kako kažu, tela dece dolaze nam polomljena i u komadima

Izvor: K1info/blic.rs

20/11/2023 > 21:01

podeli vest:

RAT PRETVORIO GAZU U GROBLJE DECE! Priče od kojih ćete se NAJEŽITI: Svaki dan plačemo dok ih UMOTAVAMO u POKROV
Foto: Tanjug/Ap


Hiljade dece je ubijeno u enklavi od početka izraelskog napada, kažu zvaničnici u Gazi. Izraelska vojska kaže da preduzima "sve izvodljive mere predostrožnosti" kako bi izbegla smrt civila.

Bos i plačući, Kaled Džude (9) požurio je ka desetinama tela umotanih u bele pogrebne pokrivače, ćebad i prostirke ispred prepune mrtvačnice.

- Gde je moja mama? Želim da vidim svoju mamu - zaplakao je pored fotografa "Njujork tajmsa". 

- Gde je Halil? - nastavio je jedva čujno između jecaja dok je tražio svog 12-godišnjeg brata. Radnik mrtvačnice je razgrnuo beli pokrov, da bi Kaled mogao poslednji put da poljubi brata.

Zatim se oprostio od svoje 8-mesečne sestre. Još jedan plašt je povučen, otkrivajući krvavo lice bebe. Kaled je zajecao dok ju je identifikovao bolničkom osoblju. Zvala se Misk.

- Mama je bila tako srećna kada te je dobila - šapnuo je, nežno joj dodirujući čelo, dok su mu suze tekle niz lice na njeno.

Kaled se kroz suze oprostio od majke, oca, starijeg brata i sestre, čija su tela poređana oko njega. Samo su Kaled i njegov mlađi brat Tamer (7) preživeli, kako su rođaci i lokalni novinari rekli, u vazdušnom napadu 22. oktobra, u kojem su srušene dve zgrade u kojima su bile smeštene njihove šire porodice.

Ukupno 68 članova porodice Džude ubijeno je tog dana dok su spavali u svojim krevetima u Deir al Balahu, u centralnoj Gazi, ispričala su trojica Kaledovih rođaka u odvojenim intervjuima.

Nekoliko ogranaka i generacija Džude, palestinske porodice, okupilo se zajedno pre napada, rekli su rođaci, uključujući i neke koji su pobegli iz severne Gaze, kako je Izrael naredio stanovnicima da urade. 

Foto: Freepik/Tanjug/AP

 

Izraelska vojska je saopštila da ne može da odgovori na pitanja o napadu na porodicu, piše "Njujork tajms".

Na kraju su članovi porodice sahranjeni zajedno, jedan pored drugog u dugačkom grobu, rekli su rođaci, pokazujući snimke sahrane i dele sliku male Misk pre nego što je ubijena.

Gaza je, upozoravaju Ujedinjene nacije, postala "groblje za hiljade dece".

Utvrđivanje tačnog broja dece ubijene u Gazi — usred žestoke kampanje bombardovanja, sa bolnicama koje se ruše, decom nestalom, telima zatrpanim pod ruševinama i kvartovima u ruševinama — Sizifov je posao. 

Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da je od početka izraelskog napada ubijeno 5.000 palestinske dece, a možda i stotine više. Mnogi međunarodni zvaničnici i eksperti upoznati sa načinom na koji se prikupljaju broj umrlih na toj teritoriji kažu da su ukupni brojevi generalno pouzdani.

Ako su brojke makar približno tačne, daleko više dece je ubijeno u Gazi u proteklih šest nedelja nego što je ubijeno u najvećim svetskim konfliktnim zonama zajedno — u dve desetine zemalja — tokom cele prošle godine, čak i uz rat u Ukrajini.

Taj broj iznosi 2.985 dece prema UN.

Izraelska vojska kaže da je, za razliku od "ubilačkog napada na žene, decu, starce i invalide" koji je izvršio Hamas 7. oktobra, izraelske snage preduzimaju „sve izvodljive mere predostrožnosti“ da „ublaže štetu“ civilima.

Hamas je, kaže vojska, namerno naneo "maksimalni mogući iznos štete i brutalnosti civilima". 

Tokom napada na Izrael, roditelji i njihova deca su streljani, izbodeni ili su živi izgoreli u svojim kućama, kažu svedoci i zvaničnici, a deca su uzeta kao taoci.

Kao odgovor na taj napad, izraelska vojska kaže, ona vodi rat "nasilno da bi demontirala vojne i administrativne kapacitete Hamasa". 

Izraelske snage napominju da su rekle stanovnicima da beže u južnu Gazu i navode da izdaju upozorenja pre vazdušnih napada "kada je to moguće".

Foto: Tanjug/AP

 

Ali besni tempo udara — više od 15.000 do danas, prema izraelskoj vojsci, uključujući i južnu Gazu — čini kampanju izraelskog bombardovanja palestinske teritorije jednom od najintenzivnijih u 21. veku. A to se dešava u gustoj urbanoj enklavi pod opsadom sa velikom koncentracijom civila, posebno dece, što izaziva rastuću globalnu uzbunu, čak i kod nekih od najbližih saveznika Izraela.

Nakon što je prvobitno dovela u pitanje broj smrtnih slučajeva koji su prijavili zdravstveni zvaničnici u Gazi, Bajdenova administracija sada kaže da je ubijeno „previše“ Palestinaca, priznajući da bi stvarne brojke civilnih žrtava mogle biti "čak i veće od onih koje se navode".

Toliko dece je dovedeno u mrtvačnicu u bolnici Al Aksa u Deir al Balahu da direktor mrtvačnice Jasir Abu Amar kaže da mora da iseče svoje pogrebne pokrove na komade veličine deteta kako bi ih sve umotao.

- Tela dece dolaze nam polomljena i u komadima. To je strašno. Nikada nismo videli ovoliki broj ubijene dece. Plačemo svaki dan. Svaki dan plačemo dok radimo na pripremi dece za sahranu - rekao je on.

Tokom prethodnih ratova, roditelji u Gazi, prepunom pojasu sa više od dva miliona ljudi, ponekad su stavljali svoju decu na spavanje u različite sobe svojih domova.

Ako bi vazdušni napad oštetio jedan deo kuće, druga deca bi mogla da prežive.

S obzirom na razmere bombardovanja ovog puta — koje mnogi stanovnici Gaze opisuju kao neselektivno i bez upozorenja — neki roditelji su rešili da naprave mnogo veću udaljenost između svoje dece, razdvajaju ih i šalju rođacima u različite delove pojasa Gaze kako bi pokušali da im povećaju šanse za opstanak.

Drugi su počeli da žvrljaju imena direktno na kožu svoje dece, u slučaju da budu izgubljena, ostala bez roditelja ili ubijena i da ih je potrebno identifikovati.

Foto: Tanjug/AP

 

U hitnoj pomoći bolnice Al Šifa u gradu Gaza, dr Gasan Abu-Sita je rekao da su mnoga deca dovedena sama i u šoku, sa opekotinama, ranama od gelera ili teškim povredama od ruševina. U mnogim slučajevima, rekao je, niko nije znao ko su oni.

- Daju im oznaku – “Nepoznato dete sa povredama” - dok ih neko ne prepozna. Najgore je to što su neki od njih jedini preživeli u svojim porodicama, tako da niko nikada ne dolazi - rekao je on. 

- Ovo sve više izgleda kao rat protiv dece - rekao je dr Abu-Sita.

Svetski dan dece kao podsetnik na 5.500 palestinske dece ubijene u Gazi

Svetski dan dece obeležava se danas usred izraelskih napada na Gazu u kojima je, prema palestinskim zvaničnicima, od 7. oktobra ubijeno 5.500 dece, što predstavlja jedno ubijeno dete svakih 10 minuta, prenosi "Al Džazira".

Pored zvaničnog broja nastradale dece, pretpostavlja se da se još 1.900 mrtvo ispod ruševina. Oko 9.000 dece je povređeno od početka konflikta, većina s teškim i dugoročnim povredama.

Od 2.3 miliona stanovnika Gaze, pola čine deca, a ukupno 70 odsto žrtava čine žene i deca, dok se procenjuje da je procenat civilnih žrtava preko 90 odsto.

Ostavite komentar