Vesti > Svet

DOGOVOR O OSLOBAĐANJU TALACA vrlo, vrlo blizu: Šta će dobiti IZRAEL, a šta HAMAS?

Detalji još nisu poznati, ali bi mogao uključivati ​​višednevnu pauzu u borbama, oslobađanje 50 izraelskih talaca i palestinskih žena i dece

Izvor: K1info/telegraf.rs

21/11/2023 > 18:13

podeli vest:

DOGOVOR O OSLOBAĐANJU TALACA vrlo, vrlo blizu: Šta će dobiti IZRAEL, a šta HAMAS?
Foto: Tanjug/Israel Defense Forces via AP

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je dogovor o oslobađanju talaca vrlo, vrlo blizu.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu sazvao je svoj ratni kabinet rekavši kako se nada da će uskoro biti dobrih vesti. Sastanci s njegovim širim sigurnosnim kabinetom i celim kabinetom očekuju se kasnije večeras.

Detalji dogovora još nisu poznati, ali izveštaji sugerišu da bi mogao uključivati ​​višednevnu pauzu u borbama, oslobađanje 50 izraelskih talaca i obećanje Izraela da će osloboditi palestinske žene i decu iz zatvora.

Šta se očekuje od primirja?

Prema predloženom sporazumu o oslobađanju talaca koji će biti iznesen na glasanje u izraelskom kabinetu bezbednosti i vladi u utorak uveče, Hamas će u početku osloboditi 53 taoca i pokušati da oslobodi još 20, javlja "Ynet News", dok "Jerusalem Post" navodi da će biti oslobođeno 80 izraelskih talaca, majki i dece, te da je deo dogovora i primirje, pozivajući se na izraelske medije.

Izrael, u zamenu za prva 53 oslobađanja, pristaje na četvorodnevni prekid vatre, kraći od Hamasovog petodnevnog zahteva.

Dogovor uključuje odredbu da se prekid vatre produži za dva dana ako Hamas oslobodi dodatnih 20 zarobljenika. U međuvremenu, Izrael se priprema za potencijalno produženje primirja na više od šest dana, u zavisnosti od daljih oslobađanja.

Prema sporazumu, Izrael se obavezuje da će se suzdržati od vazdušnih aktivnosti iznad pojasa Gaze po šest sati svakog dana tokom prvih dana prekida vatre, dok Hamas pokušava da locira preostale zarobljenike.

Hamas je insistirao na tome kako bi sprečio Izrael da prati njihove lokacije. U Izraelu se pretpostavlja da neki od dodatnih 20 zarobljenika uključuju decu i majke koji nisu prvobitno pušteni. Na listi se ne nalaze stranci bez izraelskog državljanstva, a nejasno je šta će se dogoditi ako Hamas identifikuje manje zarobljenika. Očekuje se da će sporazum takođe uključiti oslobađanje starijih žena.

U zamenu, Izrael će osloboditi oko 140-150 zatvorenika, uključujući žene i maloletnike. Uz to, Izrael će dozvoliti ulazak goriva u pojas Gaze i povećati humanitarnu pomoć. Ovaj aranžman podstiče Hamas da oslobodi više zarobljenika, kako da obezbedi oslobađanje više zatvorenika, tako i da produži prekid vatre.

Postoji mogućnost da bi broj oslobođenih zarobljenika dostigao 100. U tom slučaju bi Izrael oslobodio 300 zatvorenika, a dani prekida vatre bi mogli da se produže na 10 dana.

Ostavite komentar