Vesti > Svet

U Gazi POGINULO 12.300 PALESTINACA, među kojima 5.000 DECE: Ispred Netanijahuove kancelarije PROTESTI

Netanijahu je negirao, kako je rekao, lažne izveštaje da Izrael razmatra predlog za sporazum o oslobađanju najmanje 50 otetih

Izvor: K1info/Tanjug

19/11/2023 > 08:37

podeli vest:

U Gazi POGINULO 12.300 PALESTINACA, među kojima 5.000 DECE: Ispred Netanijahuove kancelarije PROTESTI
Foto: Tanjug/AP Photo

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je broj poginulih Palestinaca dostigao 12.300 od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, uključujući više od 5.000 dece.

Ministarstvo navodi da je među poginulima i 3.300 žena, kao i da je ranjeno još 30.000 ljudi, preneo je Times of Istrael.

Ministarstvo zdravlja je ranije saopštilo da više ne može da objavljuje tačan broj poginulih Palestinaca zbog toga što intenzivne borbe sprečavaju izvlačenje tela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je sinoć da još nema dogovora o oslobađanju nekih od talaca, koje je Hamas zarobio tokom napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra.

Netanijahu je negirao, kako je rekao, lažne izveštaje da Izrael razmatra predlog za sporazum o oslobađanju najmanje 50 otetih.

- Kada vlada bude imala šta da kaže, saopštiće to - rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi CNN.

Netanijahu je kazao i da je pozvao predstavnike porodica talaca na sastanak sa izraelskim ratnim kabinetom kasnije ove nedelje.

U Jerusalimu je u subotu protestovalo nekoliko desetina hiljada Izraelaca, među kojima i članovi porodica otetih, apelujući na Netanijahuvu vladu da spase taoce koje drži Hamas.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

 

Izraelske odbrambene snage saopštile su u petak da je zvanična procena vojske da Hamas u Pojasu Gaze drži 237 talaca.

Protest ispred Netanijahuove kancelarije

Oko 20.000 demonstranata, kako se procenjuje, uključujući porodicu i prijatelje oko 240 talaca, održalo je u subotu protest ispred kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Vlada je ignorisala apele da daju prioritet vraćanju naših najmilijih kući, istakli su oni, prenela je Al Džazira. Noam Alon (25) držao je fotografiju svoje otete devojke Inbar.

- Očekujemo da se sastanu sa nama, očekujemo da nam kažu kako će to da urade. Ne možemo više da čekamo, pa zahtevamo od njih da to urade sada - da plate bilo koju cenu da vrate taoce - rekao je on.

Jedna od majki, čijeg sina Hamas drži kao taoca, rekla je da će ići zajedno sa ostalima okupljenima, ako treba i pešice u Gazu i da neće odustati od svoje dece, preneo je Tajms of Izrael.

Organizatori protesta su saopštili da se oko 30.000 Izraelaca pridružilo članovima porodica talaca tokom petog dana marša od Tel Aviva do kancelarije premijera u Jerusalimu.

Učesnicima marša pridružio se u blizini Jerusalima i opozicioni lider Jair Lapid. Kada su demonstranti ušli u Jerusalim, dočekali su ih stanovnici grada koji su držali žute balone sa napisom "Vratite ih kući".

Po završetku protesta, porodice bi trebalo da se vrate u Tel Aviv i sastanu se sa ministrom ratne vlade Benijem Gancom i ministrom Gadijem Ajzenkotom.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar