Vesti > Svet

Svetski dan dece podsetnik na 5.500 UBIJENIH MALIŠANA u Palestini: Do sada RASELJENO oko 1,7 MILIONA LJUDI

Pretpostavlja se da je još 1.900 mrtvo ispod ruševina, a od početka konflikta povređeno je oko 9.000 mališana

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2023 > 15:21

podeli vest:

Svetski dan dece podsetnik na 5.500 UBIJENIH MALIŠANA u Palestini: Do sada RASELJENO oko 1,7 MILIONA LJUDI
Foto: Tanjug/AP Photo


Svetski dan dece obeležava se danas usred izraelskih napada na Gazu u kojima je, prema palestinskim zvaničnicima, od 7. oktobra ubijeno 5.500 dece, što predstavlja jedno ubijeno dete svakih 10 minuta, prenosi Al Džazira.

Pored zvaničnog broja nastradale dece, pretpostavlja se da se još 1.900 mrtvo ispod ruševina. Oko 9.000 dece je povređeno od početka konflikta, većina s teškim i dugoročnim povredama.

Od 2.3 miliona stanovnika Gaze, pola čine deca, a ukupno 70 odsto žrtava čine žene i deca, dok se procenjuje da je procenat civilnih žrtava preko 90 odsto.

Broj raseljenih u Pojasu Gaze od početka rata Hamasa i Izraela dostigao je oko 1,7 miliona, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Kako se navodi u saopštenju, oko 900 raseljenih smešteno je u školama UNRWA, a stotine hiljada ljudi žive na ulici, prenosi Harec.

Agencija je navela da je kontaminirana voda za piće dovela do širenja bolesti i da postoji strah od izbijanja kolere. U saopštenju se naglašava i da je UNRWA Izraelu prenela tačne lokacije svojih objekata, ali da je više od 70 njih oštećeno u bombardovanju. 

Ostavite komentar