Vesti > Politika

SRBIJA TRAŽI DOKAZ: MSP DEMANTOVAO Grlić Radmana, evo šta kažu o recipročnim merama SRPSKOM KONZULU

Ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne, poručili su oni

Izvor: K1info/Tanjug

21/11/2023 > 17:19

podeli vest:

SRBIJA TRAŽI DOKAZ: MSP DEMANTOVAO Grlić Radmana, evo šta kažu o recipročnim merama SRPSKOM KONZULU
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević


Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije saopštilo je danas da su netačne tvrdnje šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlić Radmana i MVEP Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Srbije u Zagrebu i poziva MVEP da, kako navode, uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu.

U saopštenju MSP se ističe da srpski konzul svojim delovanjem u Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove.

- Takođe, ovim putem želimo da istaknemo da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine i zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije - navodi se u saopštenju srpskog MSP-a.

MSP, navodi se, odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

- U slučaju srpskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena - navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar