Vesti > Politika

Hrvati UZVRAĆAJU UDARAC: Proteran SRPSKI DIPLOMATA

Odlučili smo da se savetnik ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske, potvrdio je Gordan Grlić Radman

Izvor: K1info/blic.rs

21/11/2023 > 15:14 >> 15:57

podeli vest:

Hrvati UZVRAĆAJU UDARAC: Proteran SRPSKI DIPLOMATA
Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas da je Hrvatska preduzela recipročnu meru, i proglasila savetnika ambasade Srbije u Hrvatskoj personom non grata.

On je govorio o proterivanju hrvatskog diplomate, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske Hrvoja Šnajdera.

- Predvideli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno - rekao je Grlić Radman o srpskom proterivanju hrvatskog diplomata.

Sada je srpski diplomata proglašen personom non grata.

- Odlučili smo da se savetnik ambasade Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savetnik mora napustiti teritoriju Hrvatske - rekao je on.

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je proteran hrvatski diplomata iz Srbije.

- Hrvatskom ambasadoru nije dat razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće - kazao je.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat proteran pod optužbama za špijunažu, rekao je: "Nisu ga proterali mediji, nego ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara."

- Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno - rekao je.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar