Vesti > Politika

DAN KADA JE PRESTAO RAT: Republika Srpska SUTRA OBELEŽAVA 28 godina od uspostavljanja DEJTONSKOG mirovnog SPORAZUMA

Sporazumom je stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2023 > 16:09

podeli vest:

DAN KADA JE PRESTAO RAT: Republika Srpska SUTRA OBELEŽAVA 28 godina od uspostavljanja DEJTONSKOG mirovnog SPORAZUMA
Foto: Wikipedia/NATO


Republika Srpska sutra obeležava 28 godina od uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je u Srpskoj praznik i neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Punih 28 godina navršava se od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Zamenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović tim povodom kaže da je Dejtonski sporazum tokom 28 godina postojanja kršen, a da je kulminacija sada kada u BiH deluje čovek koji nije izabran za visokog predstavnika u Savetu bezbednosti, što je predviđeno ovim međunarodnim dokumetnom.

Radmanović je ocenio da je Dejtonski sporazum među važnijim u poslednjih 50 godina kojim je trebalo da se svi pohvale, ne samo u BiH nego i oni koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

- Radi se o međunarodnom sporazumu koji nije samo doneo mir, već je i rešio i unutrašnje uređenje BiH i odnose u BiH na sasvim jednoj novoj osnovi koja je vrlo značajna i koju je trebalo da poštujemo od prvog dana. Međutim nije se tako dešavalo, nažalost - rekao je Radmanović.

Foto: Wikipedia/NATO

 

On je podsetio da je već prvi visoki predstavnik, koga u poslednje vreme "hvale" da nije ništa radio, jednim aktom promenio odredbu Dejtonskog sporazuma i "zabranio da postoji nacionalno opredeljenje u Predsedništvu kod budžeta BiH".

- Kasnije su dolazili i gori visoki predstavnici koji su stalno mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimali sebi razna prava kojima su menjali stanje u BiH, remetili odnose i nisu dozvoljavali da postane stabilna zemlja - rekao je Radmanović.

On smatra da je Dejtonski sporazum odličan međunarodni akt koji bi da su ga se svi držali omogućio da BiH bude prosperitetna.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je 28 godina proteklih od potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrsta svedočanstva o gaženju ovog dokumenta od SAD i Zapada, te poručio da je važno da Republika Srpska istraje u otporu bilo kakvim nametnutim promenama.

Anđelković je napomenuo da Amerika i Zapad pričaju o vladavini prava, o demokratiji, o međunarodnim ugovorima koji moraju da se poštuju, ali da pri tom krše Dejton.

Ocenio je da je Dejtonski mirovni sporazum za njih jedna prelazna tačka koja je imala za cilj varanje Srba.

- Znači, to nije dogovor, kao što smo mi doživeli, odnosno kompromis između strana gde svako nešto dobija i nešto gubi, nego je za Ameriku to samo bila tačka gde umesto rata protiv Srba, počinje varanje Srba i da se grubo gazi sporazum i na kraju potpuno izmeni u nekakav Dejton dva kojima bi bila stvorena relativno centralizovana BiH - rekao je Anđelković.

Rekao je da sada iz nemoći targetiraju predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, njegovo okruženje, rukovodstvo Srpske samo da bi se svetili zbog svoje frustracije što ništa nisu uspeli da postignu.

Kada je reč o tome šta se može očekivati u narednom periodu za Dejtonski sporazum, Anđelković navodi da ono "što se grbo rodi, to se ne ispravi", te ukazuje da je Američka politika prema Srpskoj od početka i pre ovog dokumenta maliciozna i pokvarena, te da Amerikanci od toga neće odustati, kao i njihove prateće evorpske sile.

Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja

 

Srpski narod u bivšoj BiH, a danas Republici Srpskoj nalazi se u raskoraku i nikako da pitanje života i opstanka Srba na ovim prostorima bude shvaćeno ili bar donekle prihvaćeno kod zemalja kolektivnog Zapada, izjavio je povodom godišnjice Dejtona član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica.

- Više je razloga za to, a jedan od njih je i naša inertnost u traženju modela kako da to objasnimo i pojasnimo i onima koji to ne žele da čuju - rekao je Bjelica.

Bjelica je ocenio da je, posle 28 godina, Republika Srpska u poziciji da brani tako "osakaćen" Dejtonski mirovni sporazum, da se čvrsto drži nečega što su oni koji su ga kreirali odbacili i pogazili 10 sekundi nakon potpisa. Ovako, dodao je on, trenutna situacija vodi ka disoluciji.

- Nismo ostali u Јugoslaviji, nismo se ujedinili sa Srbijom, nismo postali samostalni. Nismo dobili izlaz na more, u ratu branjene i odbranjene teritorije poput sarajevskih opština smo morali da predamo, te nije rešeno pitanje Brčkog - rekao je, između ostalog, Bjelica.

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ocenio je da je Dejtonski mirovni sporazum sada, 28 godina nakon zaključivanja, postao meta za potkusurivanje sa onima koji su neposlušni i ne slede slepo politiku BiH u jednom pravcu, te da se koristi da bi se kaznili, ne samo predstavnici naroda, nego celi jedan narod.

On je istakao da predstavnici pojedinih zemalja snažno dele BiH, dele narode, a sve pod maskom kako treba skloniti ovog ili onog rukovodoca, predstavnika jednog naroda.

Naveo je da to što se obustavljaju određeni projekti od interesa za Republiku Srpsku potvrđuje tu činjenicu. Prema njegovim rečima, došlo je vreme da se svi u BiH okrenu slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma radi budućnosti ove zemlje koja će se, u suprotnom, potpuno urušiti.

Rekao je da je Dejtonski sporazum osnova da BiH bude zemlja koja treba da ga slavi jer je potpuno zaustavio rat, rešena su krupna pitanja BiH, donesen Ustav i vrlo jasno je rečeno da postoje dva entiteta i tri ravnopravna naroda.
 

Ostavite komentar