Vesti > Politika

Anđelković O SITUACIJI na KiM: BEOGRAD ŽELI da Albanci i Srbi ŽIVE NORMALNO i ekonomski sarađuju

Nije lako kada ste predsednik države pa vam dođe velika petorka sa papirom - uzmi ili ostavi, rekao je on

Izvor: K1info/Tanjug

19/11/2023 > 13:03

podeli vest:

Anđelković O SITUACIJI na KiM: BEOGRAD ŽELI da Albanci i Srbi ŽIVE NORMALNO i ekonomski sarađuju
Foto: printscreen tanjug


Beograd želi i nema nikakvih problema sa tim da Srbi i Albanci ekonomski sarađuju i žive normalno, izjavio je danas Tanjug nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković.

- Nije lako kada ste predsednik države pa vam dođe velika petorka sa papirom - uzmi ili ostavi. Ako uzmeš, problem, a ako odbiješ, problem. Suština politike Beograda od početka je traženje kompromisnog rešenja do one granice koja ne ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a to je de facto, de jure priznanje - rekao je Anđelković.

On je ocenio da je Srbija dovedena do crvene linije.

- Došli smo do linije da mi moramo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i međunarodnim organizacijama koje pripadaju UN. Tu se pre svega odnosi na Interpol, na UGC, na UNESCO i tako dalje - kazao je Anđelković.

Smatra da je Vašingtonski sporazum, koji je Evropa faktički blokirala, bio na liniji da rešavamo ekonomska pitanja, da rešavamo ono šta približava Srbiju Albancima i što približava Prištinu Beogradu.

- Sećate se i autoputa, i aviona, i pruge, i sličnih stvari, pa i Otvoreni Balkan je izvor, ako mogu tako da kažem, iz Vašingtonskog sporazuma. Sve je to na neki način Brisel blokirao, jer njemu odgovara da forsira političku priču, a ne bolji život - rekao je Anđelković.

On je istakao da je Zajednica srpskih opština neophodna.

- Ne može ona da bude samo u naslovu. To je suština, mora da ima one sadržaje koji su zapisani u 2015, a koji se pre svega odnose na to da Zajednica srpskih opština može da upravlja školama na Kosovu, a ne da sutra tamo nema srpskog jezika - kazao je Anđelković i istakao da Beograd ima pravo to da sufinansira.

- Aljbin Kurti traži svaki trenutak da dokaže da Srbija neće da pregovara, gleda kako da uradi ono što mu je od početka stalo - da nema Zajednice srpskih opština. Mislim da će on odugovlačiti maksimalno koliko može da ne dođe do formiranja - rekao je Anđelković.

Osvrnuo se i na rešavanje drugih pitanja između Beograda i Prištine.

- Da bi se plaćala struja mora da se formira elektrosfera, gde bi Elektroprivreda Srbije imala ugovor sa turskom kompanijom, koja je vlasnik elektroprivrede na prostoru Kosova i Metohije. Ima još tih pitanja koja su dogovarana još pre tri godine, a potpisana je deklaracija o nestalim licima tek pre godinu dana. U deklaraciji je bilo važno da i jedna i druga strana rade na tome da se pronađu Albanci ili Srbi, nije bitno s koje strane, da se ti ljudi, te grobnice i sve ostalo nađe - rekao je Anđelković. 

Naveo je da Priština sabotira iskopavanja.

- Svuda tamo gde je Priština govorila da oni imaju neka saznanja, Beograd je dozvoljavao da se vrši odmah iskopavanje i proveravanje tog prostora, uključujući čak i onaj prostor oko crkve Hrista Spasa u Prištini. I tu je vršeno iskopavanje, naravno ništa nije pronađeno. A Beograd je već godinama govorio o tome da ima 10 lokacija na prostoru Kosova i Metohije, i za sada, ni na jednoj od tih lokacija Priština nije dozvolila iskopavanja - rekao je Anđelković.

Ostavite komentar