Vesti > Politika

AfD: Pripisivanje KULTURNOG NASLEĐA Srbije Kosovu DIPLOMATSKA GREŠKA prvog reda

Reagovali su na objavu nemačkog ambasadora u Prištini koji je na platformi X napisao da su "posetili kosovski manastir Visoki Dečani"

Izvor: K1info/Tanjug

19/11/2023 > 10:45

podeli vest:

AfD: Pripisivanje KULTURNOG NASLEĐA Srbije Kosovu DIPLOMATSKA GREŠKA prvog reda
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst


Šef Spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku (AfD) u Bundestagu, Petr Bistron, istakao je da je pripisivanje kulturnog nasleđa Srbije tzv. Kosovu diplomatska greška prvog reda.

Bistron je na mreži X tako reagovao na objavu nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, koji je, nakon posete nemačkih diplomata Visokim Dečanima, napisao da su ambasadori "posetili kosovski manastir Visoki Dečani koji je na listi Uneska".

- S obzirom na osetljivost ovog pitanja, jednostavno pripisivanje kulturnog nasleđa Srbije Kosovarima je diplomatska greška prvog reda. Nažalost tipično za 'diplomate' Berbokove - napisao je Bistron.

Delegacija nemačkih diplomata posetila je u petak Visoke Dečane i, kako je saopšteno iz manastira, razgovarala sa igumanom Savom o izazovima sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i Srbi na Kosovu i Metohiji.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je nakon te posete na mreži X objavio fotografiju ambasadora ispred manastira Visoki dečani i napisao da su "posetili kosovski manastir koji se nalazi na listi Uneska".

Delegaciju je predvodio politički direktor za jugoistočnu Evropu u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rajfenštul, a zajedno sa njim manastir Visoke Dečane posetili su nemački ambasadori u Beogradu, Prištini, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Tirani.

Srpski srednjevekovni manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu UNESCO, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca, a privremene institucije samouprave odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine i da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira. Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Ostavite komentar