Vesti > Politika

Vučić iz Njujorka: Nisam naredio PODIZANJE borbene gotovosti VOJSKE, ali ako do TOGA DOĐE obavestićemo JAVNOST

Predsednik Srbije koji boravi u Njujorku u izjavi za medije osvrnuo se i na situaciju na KIM

Izvor: K1info

22/09/2023 > 19:08 >> 19:52

podeli vest:

Vučić iz Njujorka: Nisam naredio PODIZANJE borbene gotovosti VOJSKE, ali ako do TOGA DOĐE obavestićemo JAVNOST
Foto: Printscreen/Facebook/Buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije naredio podizanje borbene gotovosti, ali da su redovne aktivnosti vojske nešto pojačane. 

 

- Nisam naredio podizanje borbene gotovosti. To su naše redovne aktivnosti i ništa više od toga. Mi smo u jednom trenutku podigli borbenu gotovost na najviši nivo. Tada je bilo mnogo hiljada pripadnika naše vojske. To se u ovom trenutku ne dešava, ali su redovne aktivnosti nešto pojačane - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o koloni oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije koja je primećena na putu ka Kopnenoj zoni bezbednosti.

Dodao je da će, ukoliko bude dolazilo do dizanja borbene gotovosti, javnost o tome biti odmah obaveštena.

- Naše je da našu vojsku obučavamo, da naša vojska bude snažna, da ima mnogo više vežbi, mnogo više gađanja, pokreta i aktivnosti - naveo je predsednik.

Govoreći o sastanku sa kineskim potpredsednikom Han Džengom, rekao je da je tokom razgovora pokrenuo pitanje Kosova i Metohije zbog potencijalne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Ali i zbog svega onoga što ne mogu u potpunosti da razumem, a tiče se napada Prištine i svakodnevnih pritisaka na srpski narod i iseljavanja. Verujem da ću u oktobru imati moguće do sada i najvažniji sastanak sa predsednikom Sijem, gde će na moju molbu, uveren sam, jedna od izuzetno važnih tema biti i Kosovo i Metohija - rekao je predsednik Srbije.
 

- Mnogi su užasnuti mojim govorom u GS UN, a neki su srećni, ali niko nije mogao da ospori činjenice, govorio sam iz srca i glave i govorio istinu i zarad istorije - dodao je predsednik večeras.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da će imati danas izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičom o učešću Srbije u zajedničkom pristupu EU u politici prema sirovinama i zaštiti životne sredine.

- Sada imamo u našoj Misiji izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom EK Marošom Šefčovičem oko našeg učesća i pridruživanja EU oko sirovina, minerala, metala i svega drugog. Da imamo zajednički pristup - rekao je Vučić.

Kazao je da će to biti veoma važno za neke buduće vlade - da se radi zajedno sa Evropljanima, od zaštite životne sredine do  iskorišćavanja svega onoga što postoji u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku i sa predsednikom Južne Koreje Jun Sok-jolom sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti digitalne tehnologije i poljoprivrede, kao i o potencijalnim investicijama korejskih kompanija u Srbiju.

Ostavite komentar