Vesti > Politika

VUČIĆU uručena POVELJA počasnog GRAĐANINA SUBOTICE: Još mnogo toga možemo ZAJEDNIČKI da URADIMO

Predsednika su sačekali građani, koji su hteli da se fotografišu sa njim

Izvor: K1info/Tanjug

01/09/2023 > 13:23

podeli vest:

VUČIĆU uručena POVELJA počasnog GRAĐANINA SUBOTICE:  Još mnogo toga možemo ZAJEDNIČKI da URADIMO
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Aleksandar Vučiću, kome je danas u Subotici povodom Dana grada uručena povelja počasnog građanina, poručio je da su promene započete pre 10 godina sada deo budućnosti i Subotice i cele Srbije koju više niko ne može da okrene ka  lošem smeru.

Vučić je rekao da je tu nagradu trebalo da dobije i Ištvan Pastor koji iz zdravstvenih razloga ne prisustvuje svečanosti.

- Znao sam šta je to što moramo da učinimo da zadobijemo poverenje naših sugrađana Mađara, a i oni su znali šta je potrebno da učine da bi se razvilo poverenje i prijateljstvo, a danas smo već došli do toga da svim srcem navijamo jedni na druge u sportu, svim srcem i bez zadnjih namera. To je bila osnova na osnovu čega smo mogli sve da podižemo - rekao je Vučić.

Vučić je u sali dočekao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, uz veliki aplauz prisutnih.

Subotica je pre 244. godine proglašena kao slobodan kraljevski grad. 

Povodom proslave Dana grada, 1. septembra, danas se  na svečanoj sednici Skupštine grada uručuju gradska priznanja "Počasni građanin" i "Pro Urbe".

Subotica je 1779. godine dobila status slobodnog kraljevskog grada, koji joj je doneo veću autonomiju i privilegije i tada počinje da privlači preduzetnike: seljake, zanatlije i trgovce iz okruženja i srednje Evrope,navodi se na sajtu turističke organizacije ovog grada.

U drugoj polovini 19. veka, nakon što je železnica stigla u grad (1869. godine), trgovina poljoprivrednim i stočarskim proizvodima je naglo počela da se razvija.  

Industrijalizacija počinje krajem 19. veka, kada Subotica postaje moderan srednjeevropski grad.

Posče  Prvog svetskog rata, Vojvodina se prisajedinjuje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (Trijanonskim sporazumom iz 1920. godine), a 1929. godine Subotica postaje deo nove države Kraljevine Jugoslavije- od tada Subotica nije menjala ime, ali nazive države jeste – čak pet puta.

Povodom Dana grada Subotice priređen je bogat kulturno-umetnički program na Trgu slobode i koncerti popularnih izvođača, najavili su ranije organizatori.

Foto: Tanjug printscreen

 

Za subotu, 2. septembra u jutarnjim časovima planiran je tradicionalni događaj u sklopu proslave Dana grada, a to je poseta gradonačelnika Stevana Bakića i predsednika Skupštine grada subotičkom porodilištu, kada se daruju sve bebe rođene na Dan grada i njihove majke. 

Tokom cele nedelje uoči i nakon Dana grada predviđen je bogat kulturni program, promocije knjiga, izložbe, predstave, filmovi, kao i uvek u Narodnom pozorištu, Dečjem pozorištu, Savremenoj galeriji, Muzeju, Gradskoj biblioteci, Art bioskopu Lifka, 
Organizator proslave Dana grada je Turistička organizacija Subotice (TOS) koja je za nju izdvojila blizu 9 miliona dinara.

Ostavite komentar